Boris Johnson es nega a dimitir tot i la pèrdua massiva de suports

El primer ministre britànic assegura que no marxarà de manera voluntària i posa la responsabilitat del seu futur a les mans del partit

Johnson intervenint al Parlament
Johnson intervenint al Parlament | Europa Press
06 de juliol del 2022
Actualitzat el 07 de juliol a les 9:30h
Boris Johnson s'està quedant sense govern. Aquest matí de dijous, han renunciat més ministres, sent el més destacat Brandon Lewis, el titular d'Irlanda del Nord. També han renunciat els titulars de Tecnologia, Pensions i Seguretat. Malgrat això, El primer ministre britànic es nega a dimitir i es manté al capdavant del govern. "Tinc el mandat de 14 milions de britànics, l'única forma de marxar és que el partit em tregui aquest mandat", ha dit Johnson, segons Sky News. I és que tot i la pèrdua massiva de suports per part de ministres i alts càrrecs, el líder es resisteix a marxar de forma voluntària i es mostra "absolutament desafiant" davant els conservadors. Tot, després que membres destacats del govern conservador es van desplaçar dimecres a última hora de la tarda a la residència oficial del primer ministre per demanar-li la dimissió.

La pressió és màxima. A darrera hora de la nit, segons el còmput que ha anat fent la BBC, ja eren 43 les baixes d'alts càrrecs de l'administració. Johnson havia tornat a Downing Street després d'una agitada sessió al Parlament, on ha reiterat que no pensava renunciar al càrrec, i on ha quedat clara la seva creixent solitud dins del grup parlamentari. Aquest dimecres a la nit el primer ministre ha destituït el responsable de Cohesió Territorial i un dels polítics més propers a ell, Michael Gove, que durant el dia s'havia pronunciat contrari al fet que Johnson es mantingués al capdavant de l'executiu després de l'allau de dimissions. Un dels ministres dimitits ahir, l'extitular de Salut, Sajid Javid, ha intervingut per atacar el líder conservador d'una manera molt enèrgica i ha dit que "ja n'hi ha prou".

El darrer escàndol que pot haver esgotat les últimes reserves de suport polític de Johnson ha afectat Chris Pincher, portaveu adjunt conservador al Parlament i aliat de Johnson. Després de protagonitzar un episodi d'assetjament sexual a uns joves assessors, va ser obligat a dimitir dijous passat. Això ja va tornar a erosionar Johnson, que el mes passat va superar amb dificultats una votació de confiança en el grup conservador. Però aquests dies s'han anat sabent més episodis d'abús de poder i assetjament per part de Pincher que Johnson ha admès que coneixia. A partir d'aquí, el bloc de suport que encara mantenia s'ha anat esquerdant. 

Dimarts van dimitir dos ministres i les darreres hores s'han afegit nombrosos secretaris d'estat i secretaris parlamentaris, que ja superen la quarantena. El darrer moviment que s'ha produït ha estat l'arribada a Downing Street de ministres amb pes polític per reclamar la sortida de Johnson de manera immediata mentre es van succeint les renúncies en els segons nivells de l'administració. Entre els ministres que hi ha a la residència de Johnson hi figura Nadhim Zahawi, designat ahir mateix com a ministre d'Economia en substitució del titular dimitit.     

Existeix el temor al Partit Conservador que el cas Pincher ha estat definitiu, amb un cost enorme electoralment. En aquests moments hi ha especulació en els mitjans i els cercles polítics britànics sobre la possibilitat que Johnson intentés recórrer a una dissolució del Parlament. Aquesta tarda ell ho ha negat i, en tot cas, necessitaria el vistiplau de la reina Isabel II. Aquest cop, la pressió sobre Johnson sembla insostenible. La pregunta és: què passarà si Johnson es nega a dimitir en els propers dies? Tot indica que caldrà convocar de nou una votació dels diputats conservadors com la que es va fer el juny. Una votació que hauria d'esperar un any des de l'anterior, però que la majoria de parlamentaris estan disposats a aconseguir modificant el reglament dilluns mateix.