Vilagrà defensa que la reunió amb Bolaños servirà per «aprofundir» en la «concreció» de garanties

Consellera i ministre abordaran aquest divendres la data de la trobada entre presidents, que el Govern considera "fonamental" per a la "recuperació de la confiança"

Laura Vilagrà i Félix Bolaños, al Palau de la Generalitat el passat mes d'abril
Laura Vilagrà i Félix Bolaños, al Palau de la Generalitat el passat mes d'abril | Europa Press
NacióDigital
07 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:34h
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, fixaran aquest divendres la data de la reunió entre els presidents dels dos executius, Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Els dos dirigents es reuniran a les 11 hores al Palau de la Generalitat per preparar la trobada entre els dos presidents, que s'ha de celebrar el juliol. Segons el Govern, la reunió és "preparatòria" i s'hi abordaran també les noves condicions i garanties que va exigir Aragonès per "reprendre" relacions amb la Moncloa.

En una intervenció al Parlament aquest dijous, la consellera de la Presidència ha apuntat que el contacte d'aquest divendres servirà per "aprofundir" en la "concreció" de garanties per al procés de negociació. "Hi anem amb els deures fets", ha garantit Vilagrà en una interpel·lació al ple, tot i que no ha detallat quines seran les mesures que demanaran al govern espanyol. La consellera ha assegurat que aquesta reunió és "fonamental" per a la "recuperació de al confiança".

La consellera de la Presidència i el seu homòleg a la Moncloa es van reunir a Madrid el 22 de juny, en la torna de la primera trobada que van mantenir a Barcelona, quan va esclatar el Catalangate. En la darrera cita a Madrid, Vilagrà i Bolaños van acordar "treballar noves garanties" per reprendre la negociació i -segons la consellera- treballar també sobre "l'agenda antirrepressiva".

La reunió de finals de juny va tenir lloc després de les eleccions andaluses, i amb la necessitat de l'executiu de Sánchez de recuperar el suport d'ERC al tram final de la seva agenda legislativa. A banda, també arribava després d'uns mesos de tensió entre els dos governs, primer per l'esclat de l'escàndol d'espionatge del Catalangate, que va fer "congelar" les relacions entre governs.

La reunió de Vilagrà i Bolaños a Madrid va provocar les queixes de Junts. El seu portaveu, Josep Rius, va exigir que Aragonès consensués amb Junts la reunió que ha de tenir al juliol amb Sánchez. La formació de Rius assegurava que no estava al corrent de la trobada entre consellera i ministra, si bé el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró (de Junts) sí que n'estava informat.

Com a conseqüència de l'enèsima picabaralla entre els partits socis de Govern, ERC i Junts es van "comprometre" la setmana passada a millorar la seva coordinació, i a tenir el "màxim traspàs d'informació". L'òrgan de coordinació dels dos partits va abordar la qüestió després de la reunió entre Vilagrà i Bolaños a Madrid.

"Ni desgel ni normalització"
Tant Vilagrà com Aragonès mantenen, tot i les reunions de la consellera amb Bolaños, que les relacions entre la Generalitat i la Moncloa continuen "congelades". De fet, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reiterat les darreres setmanes que "no s'ha descongelat ni normalitzat res".

El Govern també desvincula la reunió entre Aragonès i Sánchez, que s'ha de celebrar aquest juliol, de la taula de diàleg. El president de la Generalitat va demanar al cap de l'executiu espanyol una reunió per abordar exclusivament l'espionatge. Així, el Govern manté que no es donen les condicions necessàries, de moment, per recuperar la confiança i reprendre la negociació del conflicte. La taula de diàleg s'havia d'haver reunit "a principis d'any", després de la "represa" de la negociació del setembre del 2021.