Aragonès sosté que la decisió sobre el futur de Borràs es prendrà en base al «servei públic»

El president de la Generalitat, en la sessió de control al Parlament, assegura que respecta la divisió de poders i evita pronunciar-se sobre si la líder de la cambra ha de plegar del seu càrrec

Pere Aragonès, aquest dimecres.
Pere Aragonès, aquest dimecres. | Europa Press
06 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:26h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres que qualsevol decisió sobre el futur de Laura Borràs, presidenta del Parlament i de Junts, es prendrà en base al "servei públic" que es "presta" als ciutadans. Aragonès ha esquivat pronunciar-se directament sobre si Borràs, davant la imminència del judici oral per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha de plegar, un escenari que ella mateixa ha descartat amb rotunditat. Ha estat Alejandro Fernández, cap de files del PP al Parlament, qui l'ha interpel·lat sobre la qüestió.

"Vostè sap que, com a president, em dec a aquest Parlament i respecto la divisió de poders. En el moment concret que calgui prendre decisions, tothom prendrà la decisió en base a la vocació de servei públic que tenim", ha estat la primera resposta del president de la Generalitat, que ha indicat que el cas Borràs "no té res a veure" amb el Govern. "La meva capacitat d'intervenció és la mateixa que la de la resta de diputats. Estic convençut que, per defensar les institucions i el seu prestigi, quan es prengui una decisió, cadascú prendrà la millor que permeti preservar el servei públic que prestem als ciutadans de Catalunya", ha remarcat el dirigent d'ERC en la resposta a Fernández.

Junts, que ha explicitat el suport a Borràs per boca del president del seu grup parlamentari, Albert Batet, ha tornat a preguntar a Aragonès sobre el diàleg amb l'Estat, tot posant de manifest que "no saben" amb quin Pedro Sánchez es trobaran al davant. "Defensaré el referèndum i l'amnistia", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha reclamat "enfortir" la posició catalana. Amb Salvador Illa, cap de files del PSC, Aragonès hi ha tingut una topada pels fons europeus.

Jéssica Albiach, cap de files dels comuns, s'ha queixat del ritme de visites als CAP, que estan "desbordats" per la situació de la setena onada de coronavirus, les baixes entre el personal i l'arribada de les vacances. "Li sembla normal que el Govern recomani a la gent que no vagi als centres d'atenció primària?", ha preguntat Albiach. Aragonès matisat que, quan algú està contagiat, no és que no hagi d'anar al CAP, sinó que si no es troba malament, no cal que s'hi acosti per una "simple qüestió de notificació". D'aquesta manera es deixa espai a "patologies que necessiten atenció sanitària". "S'han destinat més de 9 milions per reforçar l'atenció primària aquest estiu", ha dit.

"Vostè ha d'exercir com a president, i posar més professionals. Això es fa pagant més, la qual cosa depèn exclusivament de vostès", ha remarcat Albiach, que ha insistit que el pressupost en atenció primària ha d'arribar al 25% del total dels diners destinats a Salut. "Les responsabilitats les volen assumir totes, que per això som independentistes. Qui ha eliminat els fons Covid és l'Estat, no la Generalitat. Qui diu el tant per cent que podem pujar als treballadors públics és la normativa bàsica del govern espanyol. No volem tenir cap excusa, però fins que no tinguem totes les responsabilitats anirem a demanar a qui calgui que compleixi amb la seva feina", ha ressaltat el president.

També sobre els serveis públics ha preguntat Dolors Sabater, de la CUP, que ha lamentat el "desmantellament" del sector de l'administració. "Són la principal estructura de salvament del drets bàsics i personals", ha apuntat la diputada anticapitalista. "Retallar serveis bàsics i residencials mata. Ho vam veure en la crisi de la pandèmia i ho continuem veient amb el desmantellament que està fent el seu Govern. Continuen amb la dèria de privatitzar", ha remarcat Sabater. "Nosaltres apostem pel reforç dels serveis públics", ha respost Aragonès, que ha admès que estan "molt lluny" d'allà on "voldrien ser". "No em digui que les condicions dels treballadors públics han estat retallades aquest any, perquè hem arribat a acords per reforçar-los", ha insistit.