No és gratis per a ningú

La «conllevancia» amb el conflicte és més desagradable del que havien previst la casa del rei o el poder judicial

05 de juliol del 2022
Actualitzat a les 7:21h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

La pandèmia i, sobretot, el fracàs del 27-O, quan els partits independentistes van aprovar arrossegant els peus la declaració d'independència que no van arribar a implementar, han causat desmobilització i també desànim en el nucli dur de l'independentisme. Les decepcions per la manca d'unitat i la sensació de bloqueig s'han deixat notar al carrer i a les entitats i als partits els costa mantenir els militants i convocar als actes públics. Les protestes se n'han ressentit i ja no són tan massives com havien estat en els moments àlgids del procés o durant el judici als líders de l'1-O.

Però això no vol dir que Catalunya s'hagi convertit, de nou, en la terra amable que va ser per als poders de l'Estat, des del judicial a la casa reial. Ahir ho va comprovar el president de la Sala Penal del Suprem, Manuel Marchena, amb les protestes dins i fora de la sala en la seva conferència al Col·legi d'Advocats de Barcelona, sempre disposat a posar la catifa vermella a segons qui, i també Felip VI.

La princesa Elionor va tenir agenda diumenge a Figueres i ahir a Barcelona en els preliminars de l'entrega dels premis de la seva fundació. El prestigi de la institució, que va renunciar a exercir un rol moderador en els moments més tensos del procés, s'ha erosionat i és la més mal valorada pels catalans, que li posen només un 2. La fundació Príncep de Girona, creada el 2009 amb mecenes i directius catalans, va anunciar ahir que, si bé no preveu encara un canvi de nom, sí que "deslocalitzaria" les seves activitats i les portarà per tota Espanya, on tindrà molta més presència. De fet, fa temps que ja no poden trepitjar Girona.

És cert que l'independentisme no ha aconseguit fer prosperar el seu projecte polític, però també ho és que la "conllevancia" amb el conflicte és més desagradable del que havien previst. Cronificar els conflictes no és mai una bona solució. Marchena i Felip VI en poden donar fe.    
 

Avui no et perdis

»Felip VI assaja el relat de la «conllevancia» en el seu retorn a Catalunya; per Pep Martí.

»Una vintena de juristes planten Marchena en plena conferència a l'ICAB; per Bernat Surroca.

» Crònica: ERC i Junts inauguren oficialment el xoc públic pel judici a Borràs; per Bernat Surroca i Oriol March.

» Opinió: «Els trapis»; per Jaume Barberà.

» El TC tindrà l'última paraula: quin camí li espera a la legislació pel català a l'escola?; per Bernat Surroca.

» Fil directe: «Un 25% de victòria sobre el català»; per Pep Martí.

»
 Giró, rumb als pressupostos: perfil propi amb Ucraïna i reivindicació del pragmatisme; per Oriol March.

»
 Crònica: La batalla de Barcelona s'ajusta: Colau ocupa la «pole position» però acusa el desgast; per Sara González.

» Futbolítica: Algèria: futbol per a la independència; per Ramon Usall.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l