Junts emmarca la reactivació del diàleg en una operació de «màrqueting» de Sánchez

El portaveu de la formació, Josep Rius, demana que hi hagi una comissió d'investigació pel cas d'espionatge com a condició prèvia a la negociació i no aclareix si canviaran l'alineació vetada al setembre

Josep Rius, en roda de premsa.
Josep Rius, en roda de premsa. | Junts
04 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:42h
La reactivació de la taula de diàleg impulsada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és només una operació de "màrqueting" si no hi ha continguts al darrere. En aquests termes s'ha expressat aquest dilluns el portaveu de Junts, Josep Rius, en la roda de premsa posterior a l'executiva. Com a condició prèvia a asseure's en aquesta mesa, ha indicat Rius, s'ha de donar llum verda a la comissió d'investigació sobre el Catalangate al Congrés dels Diputats, que el PSOE no preveu avalar en cap cas.

"El diàleg sense continguts només és màrqueting. El que Catalunya necessita són solucions, i sense Junts no hi ha solució al conflicte. Si el govern espanyol vol plantejar solució seriosa, som clars amb les condicions: agenda de l'autodeterminació i l'amnistia, garanties i una condició prèvia: que el Catalangate sigui tractat en una comissió al Congrés", ha remarcat Rius en el transcurs de la roda de premsa, en la qual no ha aclarit si el partit canviarà l'alineació per la negociació fixada al setembre. Estava formada per Jordi Turull, Jordi Sànchez, Míriam Nogueras i Jordi Puigneró, i ERC no la va acceptar perquè l'alineació no estava integrada exclusivament per membres del Govern.

Després de les eleccions andaluses, Sánchez ha reactivat la taula de diàleg, que no es reuneix des del mes de setembre i que, teòricament, havia de tornar-se a citar a principis de gener. En les dues entrevistes a mitjans escrits concedides en les últimes setmanes -tant a La Vanguardia com a El País-, el president del govern espanyol ha posat èmfasi en la necessitat que Junts s'integri en el mecanisme de negociació amb l'Estat, del que va ser "exclòs" fa uns mesos en no acceptar-se la seva proposta de noms. La setmana passada, en la sessió de control al Parlament, Junts i Pere Aragonès van aparcar els retrets per conjurar-se a crear condicions "conjuntes" per al diàleg.