Els comuns emplacen Aragonès a aclarir si és partidari de la dimissió de Borràs

Demanen a Junts que acabi amb l'"espectacle" de la presidenta del Parlament i faci complir el reglament de la cambra que van aprovar

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa | Catalunya en Comú
04 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:48h
És el president de la Generalitat partidari de la dimissió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs? Aquesta és la interpel·lació que han fet els comuns a Pere Aragonès en ple compte enrere per l'obertura de judici oral a la dirigent de Junts pel cas dels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes. En Comú Podem ja fa dies que reclamen als partits independentistes que "estalviïn" a la ciutadania un "espectacle" que consideren que només augmentarà el descrèdit de la política i que enterbolirà la imatge de la institució. 

El portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena, ha argumentat que el debat no és sobre si es respecta o no la presumpció d'innocència, com ha criticat Junts, sinó si s'ha de complir el reglament del Parlament. De fet, el dirigent ha recordat que precisament el partit de Borràs i Jordi Turull va impulsar la reforma del reglament fa cinc anys per incloure en l'article 25.4 la suspensió de càrrec dels parlamentaris que se'ls obre judici oral per corrupció.

"Entenent el nerviosisme de Turull, però estem demanant que es compleixi un reglament que justament Junts i Turull van aprovar", ha insistit. Els comuns consideren que la sortida òptima seria que fos la mateixa presidenta qui dimitís abans que els partits hagin de fer complir la normativa del Parlament. Si aquest escenari no es dona, però, han emplaçat tant a ERC com la CUP a donar suport a la suspensió. De fet, Mena els ha retret que aquesta situació no s'hauria donat si no l'haguessin votat perquè ocupés el càrrec. Els republicans la van avalar amb un , mentre que la CUP es va abstenir. En les darreres setmanes, els comuns han fet arribar a ERC, tant en públic com privat, que són partidaris de la dimissió de Borràs. 

El portaveu dels comuns ha assegurat també que, encara que els casos siguin de naturalesa diferent, la suspensió fixada pel reglament haurà de ser també aplicable a dirigents com Josep Maria Jové i Lluís Salvadó si, per les causes obertes sobre l'1-O, se'ls acaba obrint judici oral per delictes com el de malversació.