ERC i Junts acorden més «traspàs d'informació» després de la topada pel desgel amb la Moncloa

Representants dels dos partits, amb Aragonès i Puigneró al capdavant, es van reunir dilluns per greixar les relacions davant les queixes per la trobada entre Vilagrà i Bolaños la setmana passada a Madrid

Reunió del Govern del 28 de juny del 2022.
Reunió del Govern del 28 de juny del 2022. | Govern
28 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:03h
La reunió celebrada la setmana passada a Madrid entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños, primera trobada institucional després de l'esclat del Catalangate, va generar l'enèsima topada entre ERC i Junts. El partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull, amb el vicepresident Jordi Puigneró com a cara visible de les queixes, va lamentar la trobada no només pel contingut i l'oportunitat, sinó també perquè, segons la seva visió, tampoc se'ls havia informat prèviament. Aquesta va ser la principal carpeta de la cita -explicada per la portaveu Patrícia Plaja en la roda de premsa posterior al consell executiu- que es va celebrar aquest dilluns entre les cúpules dels dos partits de Govern, amb presència del president Pere Aragonès i de Puigneró, així com també del nou tàndem dirigent de Junts, segons diverses fonts consultades per NacióDigital.

Què es va acordar en aquesta trobada? Segons ha detallat Plaja, s'hi va pactar el "màxim traspàs d'informació" entre socis. També s'hi va tractar el fet que les polèmiques no es dirimissin en públic. Puigneró, l'endemà de la trobada de Vilagrà i Bolaños, va lamentar que en cap cas se'ls havia informat del contingut de la cita, basada en el fet d'aplanar el terreny de cara a una trobada entre els presidents Aragonès i Sánchez. Una trobada que encara no té data però que Plaja ha situat abans que acabi el mes de juliol. Els dos dirigents van coincidir ahir en el sopar anual de Pimec, al qual els dirigents de Junts van declinar assistir perquè consideren que les relacions entre executius han de continuar congelades arran del Catalangate i la resposta del govern espanyol, que no ha satisfet la Generalitat.

La portaveu de l'executiu ha assegurat que la paraula "crisi" no s'adiu a les situacions de "disparitat de criteri" entre els dos socis, que es van succeint sovint en el calendari. N'hi ha de noves que amenacen la represa del diàleg amb l'Estat, com és el cas de l'alineació de la part catalana -Junts no en forma part i manté els mateixos noms que van ser "vetats" al setembre, data de l'última cita de la mesa de negociació- i el contingut de les converses amb l'Estat. "S'ha de veure en què es plasmaran les garanties del diàleg", ha ressaltat Plaja, també en referència al cas d'espionatge que va esclatar just després de Setmana Santa. "Hem de veure en què es materialitza la resposta de l'Estat", ha apuntat la portaveu, que ha ressaltat la importància de la reunió de presidents. En tot cas, Plaja ha volgut insistir en el fet que Aragonès no ha de "consultar" la seva agenda amb Junts, tot i que ha observat "marge de millora" en la confiança entre els socis, que ja ve corcada de les anteriors legislatures.

En el sopar de Pimec, Aragonès i Sánchez no van avançar en els detalls de la relació institucional entre les dues administracions, aspecte que s'està treballant entre els dos gabinets. En els discursos públics, més enllà d'una referència genèrica del líder del PSOE a la necessitat de mantenir el diàleg -no només circumscrit a Catalunya-, no es va fer cap referència al desgel entre les dues institucions. Aragonès va aprofitar per reclamar al president del govern espanyol un mecanisme de compliment de les inversions a Catalunya, a banda de denunciar el dèficit fiscal i l'infrafinaçament crònic català. També va aprofitar per reclamar la flexibilització del dèficit, demanda ja explicitada.

Entre la cúpula dels republicans ha començat a quallar cert esgotament sobre la desacreditació constant que fan els seus socis a l'aposta per la negociació. Fa dues setmanes, el conseller d'Economia, Jaume Giró, es reunia amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, en ple context de relacions "congelades" pel Catalangate. Aleshores, al·leguen des d'ERC, la trobada no va ser criticada. És per això que reclamen a Junts "lleialtat" i "respecte" per l'aposta per la negociació recollida a l'acord d'investidura La secretària adjunta, Marta Vilalta, va lamentar ahir que els seus socis de Govern estiguin instal·lats en la "crítica inútil", una actitud que l'únic que fa és "debilitar" el moviment independentista a l'hora d'arrencar rèdits en la negociació. 

"En nom de Junts només hi negocia Junts", va afirmar el portaveu de Junts, Josep Rius. La trobada Vilagrà-Bolaños, que es va celebrar a la Moncloa, no va implicar concrecions però sí el compromís de celebrar una reunió entre els presidents durant l'estiu. En cas que finalment es concreti -depèn de les agendes dels dos dirigents i aquesta setmana Sánchez estarà centrat en la cimera de l'OTAN-, Junts ja ha avisat que "s'haurà de consensuar" entre els dos socis de Govern. Pel partit, les relacions continuen "congelades", més enllà de "trobades tècniques" entre institucions.