El Govern i Barcelona reivindiquen que cadascú pugui ser com és en el dia de l'Orgull

Aragonès defensa en el 28-J que es reconegui "amb tots els drets" i Colau destaca la diversitat com una "fortalesa" de la ciutat

Colau presideix la penjada del penó de l'Arc de Sant Martí amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBIQ+
Colau presideix la penjada del penó de l'Arc de Sant Martí amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBIQ+ | Ajuntament de Barcelona
L.G.
28 de juny del 2022
Actualitzat el 28 de juny del 2023 a les 8:31h
El Govern i l'Ajuntament de Barcelona han donat el tret de sortida al dia de l'Orgull LGTBIQ+ amb la penjada de la bandera de l'arc de Sant Martí en ambdós balcons de la plaça Sant Jaume. El president de la Generalitat,Pere Aragonès, ha reivindicat que es reconegui "amb tots els drets" la diversitat. "El que defensem avui és que cadascú pugui ser com és i que la societat ho reconegui amb tots els drets", ha afirmat.

Amb aquest missatge el cap de l'executiu, acompanyat de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha rebut al Palau de la Generalitat els representants de les entitats del col·lectiu LGBTIQ+ per commemorar el Dia de l'Orgull. Al seu torn, Verge ha assenyalat que el 28-J continuarà sent un dia de reivindicació per l'alliberament "fins que no s'erradiquin les múltiples desigualtats, discriminacions i violències".

Aragonès ha insistit que la responsabilitat del Govern amb el col·lectiu "no es limita a un sol dia, sinó a cada dia", de la mateixa manera que les polítiques LGBTIQ+ i feministes s'impulsen des del conjunt de l'executiu. També ha recordat que la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes respon a la necessitat de fer aquestes polítiques transversals.

En aquest sentit, el president ha afirmat que la lluita és "a tot arreu" i ha parlat de la desigualtat econòmica, la discriminació de les persones racialitzades o les situacions d'irregularitat administrativa, entre altres. "Es tracta de vèncer i superar totes aquestes discriminacions alhora", ha subratllat. Per a fer-ho, ha fet valdre l'aliança entre institucions i moviments socials en favor dels drets i les llibertats. Per la seva part, la consellera Verge ha reivindicat que és el dia per visibilitzar les diferents orientacions sexuals i identitats de gènere "amb tot l'orgull" i ha reconegut l'aportació del teixit associatiu LGBTIQ+ de Catalunya.
 

El balcó del Palau de la Generalitat, amb la bandera del col·lectiu LGTBIQ+. Foto: Govern


Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat que la diversitat és "l'única normalitat". "Som qui som, som afortunadament diverses, és una fortalesa de la nostra ciutat", ha dit coincidint amb el dia de l'Orgull LGTBIQ+. Colau ha remarcat que Barcelona és "orgullosament diversa" i ha enviat un missatge de suport a les persones que poden ser discriminades o tenir por "per ser com són i estimar a qui estimen".

"Volem que a Barcelona no es pateixi per ser qui és", ha sentenciat. Acompanyada de representants de les entitats ACATHI i Chrysallis, Colau ha penjat el penó amb l'Arc de Sant Martí al balcó de l'Ajuntament. A banda, Colau s'ha referit a la llei trans estatal aprovada pel consell de ministres i ha assenyalat que és "un gran avenç" perquè ja no es tracta com una malaltia i es reconeix el dret a l'autodeterminació de gènere.

L'alcaldessa també ha afirmat que els discursos d'odi no tenen cabuda a la capital catalana i ha argumentat que és més necessària que mai la reivindicació en un moment de "temps foscos" en què l'extrema dreta arriba a les institucions. Per acabar, ha celebrat el teixit associatiu que existeix a la ciutat i ha recordat que aquest dimarts hi ha un gran esdeveniment previst a l'anella Olímpica, "L'orgullosa", amb diverses actuacions programades. "És un dia de reivindicació i per celebrar els nostres cossos i desitjos diversos".