Aragonès exigeix davant Sánchez mecanismes per garantir el compliment de les inversions

Els dos presidents, en un acte de Pimec, esquiven missatges relacionats amb la represa del diàleg Estat-Generalitat que ha de portar a una reunió entre tots dos aquest mes de juliol

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, aquest dilluns a Barcelona.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, aquest dilluns a Barcelona. | Europa Press
Oriol March / Pep Martí
27 de juny del 2022
Actualitzat el 28 de juny a la 1:05h
El Camp Nou ha acollit aquest dilluns la segona trobada física entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchezdes que va esclatar el Catalangate, l'escàndol de l'espionatge contra dirigents independentistes que va portar la relació entre la Generalitat i la Moncloa a una fase de congelació que tot just comença a superar-se. La setmana passada, la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños es van citar a Madrid per aplanar el terreny per una trobada entre presidents que es farà al juliol, un episodi que va derivar en l'enèsim xoc entre ERC i Junts. L'estadi blaugrana ha acollit l'entrega de premis de Pimec, esquitxada per la pluja, i també els discurs d'Aragonès i de Sánchez, que no s'han trobat a soles en privat, tal com han puntualitzat fonts oficials en el transcurs del vespre. Els gestos, en actes com aquest, s'escruten al detall. I, en el camp de les paraules, tots dos han esquivat la represa del contacte institucional; en el cas d'Aragonès, això sí, li ha demanat complir amb els compromisos inversors.

El president català ha estat especialment crític amb el dèficit fiscal, l'infrafinançament "crònic" i la manca de compliment en les inversions estatals. "Ho hem de resoldre amb mecanismes per complir amb les inversions pressupostades. Estem disposats a oferir un mecanisme de garantia de les inversions de la Generalitat", ha remarcat Aragonès. En el torn de Sánchez només hi ha hagut silenci sobre aquesta qüestió. "Les empreses de Catalunya teniu el potencial de liderar el creixement econòmic", ha ressaltat el president de la Generalitat, que ha defensat que les institucions han de dedicar-se a "acompanyar" les empreses. "Tenim un país extraordinari", ha volgut resumir el dirigent d'ERC per insuflar "autoestima" al col·lectiu empresarial. En l'acte, a banda de consellers i ministres, també hi havia els expresidents Artur Mas i José Montilla.

En un discurs de to eminentment econòmic, Aragonès ha defensat que Catalunya té una "oportunitat" en la recerca i fabricació del xip europeu. "Si volem aprofitar el màxim de la conjuntura actual, hem d'evitar els discursos derrotistes", ha ressaltat el president de la Generalitat replicant una idea que ja ha verbalitzat aquest matí davant de Foment del Treball a l'hora de referir-se a la renovació del Mobile World Congress fins al 2030. El president, en aquest sentit, ha indicat que quan hi ha col·laboració, el país és "imparable" malgrat les dades de la inflació, disparada pels preus de l'energia. "Cal més diàleg i més acord que mai. Cal un gran acord de rendes per garantir els projectes empresarials i evitar la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania", ha reflexionat.

El president ha indicat que es poden prendre decisions "precipitades" a l'hora de combatre la inflació, i ha demanat "flexibilitat" en matèria fiscal. "Per això cal flexibilitzar els objectius de dèficit per a Catalunya", ha demanat Aragonès. "Hem de tornar a ser una de les economies més industrialitzades d'Europa", ha determinat el dirigent d'ERC, en referència a les possibles receptes per sortir de la crisi. Un marc en el qual hi ha situat, també, l'impacte de la marca Barcelona dins la "Catalunya sencera". "Hem d'oferir seguretat, agilitat i reforçar el país com a terra d'oportunitats", ha apuntat.

Sánchez, per la seva banda, ha demanat tenir en compte que totes les decisions s'han de prendre "enfortint el projecte d'Europa", missatge relacionat amb la invasió russa d'Ucraïna. "El que hem de fer és reforçar la unitat en la resposta a Vladímir Putin", ha assenyalat el president del govern espanyol, que ha reivindicat aquesta unitat a l'hora d'afrontar les mesures per mitigar-ne els efectes de la guerra. El líder del PSOE, en aquest punt, ha reivindicat el diàleg: "Apostem per fer transformacions inclusives que ens permetin a tots guanyar-nos el nostre futur. Davant de tanta incertesa, la certesa fonamental és que hem d'enfortir el projecte comú, que és l'europeu", ha remarcat.

Colau i Aragonès demanen una investigació per Melilla
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha arrencat el discurs reivindicant el paper del Barça de futbol femení -l'últim cop que va ser al Camp Nou va ser per assistir a un dels rècords d'assistència- i després ja ha passat a reivindicar la reforma laboral impulsada per la vicepresidenta Yolanda Díaz, aprovada amb polèmica al Congrés. Colau ha demanat no entrar en polèmiques o confrontacions amb altres ciutats o comunitats, però ha volgut indicar que Barcelona està en situació de "lideratge". "Parlem a partir de les dades: objectivament, són bones. El model de la ciutat funciona. Per això la capital és de les primeres en rebre fons Next Generation", ha resumit. L'alcaldessa ha apuntat que cal sortir de les "zones de confort", com ara la que considera que "tota inversió és bona". "No en volem d'especulatives, ni fons voltors", ha resumit Colau.

"I també s'ha de reconèixer que el model funciona. El que distingeix les ciutats madures és triar, decidir què volem ser i què volem aconseguir, escoltant totes les opcions des del respecte. Per fer-ho possible, hem d'evitar polèmiques partidistes: la Generalitat ens tindrà al seu costat davant l'Estat perquè s'executin les inversions previstes. Serà bo per Barcelona, Catalunya i Espanya. Hem d'estar units en aquesta exigència", ha apuntat l'alcaldessa, que també ha demanat que la Generalitat faci costat al pla de xoc contra la inflació que va anunciar Sánchez aquest cap de setmana. Colau també ha aprofitat per carregar contra la mort de desenes de persones a Melilla, fet pel qual ha demanat una "investigació" al president del govern espanyol. La petició l'ha replicat Aragonès en el tram inicial de la seva intervenció davant Sánchez, que no ha respost.

Les demandes de Pimec
"No tancarem la transició democràtica fins que les pimes no formin part del diàleg social", ha reflexionat Antoni Cañete, president de Pimec, que ha defensat la presència de les empreses petites i mitjanes al "pont de comandament". El dirigent patronal ha assegurat que no es poden prendre decisions legislatives pensant en les companyies grans, i ha apel·lat a tenir en compte la "situació de canvi" derivada de la crisi econòmica encadenada entre la pandèmia i la guerra a Ucraïna. "No podem tenir un proveïdor a més de 4.000 quilòmetres. El veritable discurs del segle XXI és l'energia i l'aigua, i hem après que podem fer la transformació al nostre país, però si algú controla el nostre interruptor, podem quedar a les fosques", ha reflexionat Cañete.

Segons el dirigent patronal, el futur passa per un concepte: "Sostenibilitat". "I no només la laboral, que també, sinó la dels recursos. Aquesta és una petició que volem posar sobre la taula", ha apuntat Cañete, que ha volgut reivindicar "més que mai" Europa arran de la vacunació i els fons comunitaris per fer front a la pandèmia. El president de Pimec també ha demanat que l'administració sigui "més eficient" i, per tancar la intervenció, ha volgut reclamar més "diàleg, consens i compromís" a les institucions. "Les minories no poden bloquejar els acords", ha apuntat Cañete, que ha alertat de les "amenaces" que hi pot haver en cas que no fructifiquin els acords. Per ara, entre l'Estat i la Generalitat hi planen més amenaces que no pas acords.