La represa del diàleg torna a revifar les deslleialtats entre Junts i ERC

El retorn dels contactes institucionals amb la Moncloa deriva en un enfrontament entre socis de Govern a les portes d'un congrés en què el partit de Borràs i Turull donarà per liquidada la mesa de negociació

Aragonès i Puigneró, en l'acte institucional de Sant Joan a Palau.
Aragonès i Puigneró, en l'acte institucional de Sant Joan a Palau. | Govern
23 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:06h
Cada episodi de fricció entre Junts i ERC té una sèrie de fases. La primera és la d'escalfament, en què els dos partits discrepen de manera més o menys sibil·lina sobre algun aspecte de l'actualitat que enfronta les seves estratègies. En el cas de la trobada entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños a la Moncloa, la polèmica es va centrar dimarts en si la part governamental de Junts estava informada de la cita. Un cop produïda la reunió, arriba el torn de la segona fase, que acostuma a tenir en les xarxes el camp de batalla, com ha quedat acreditat entre el vespre de dimecres i el matí de dijous, amb intervenció especialment llarga de l'expresident Carles Puigdemont i també de Marta Rovira de de Ginebra. El retrat del timeline d'aquestes últimes hores a tomb de la trobada a Madrid, que ha servit per reprendre els contactes institucionals del Catalangate, ha revifat les deslleialtats entre dos espais de convivència molt corcada. La tercera fase, la d'apagar l'incendi, encara portarà uns quants dies més.

El to de destacats dirigents de Junts ha estat especialment bel·ligerant. Francesc de Dalmases, vicepresident del partit i dirigent de la màxima confiança de Laura Borràs, va acusar Vilagrà -i per tant la part del Govern liderada per ERC- de "no representar" la majoria del país quan feia poc que la reunió a la Moncloa havia acabat. Al cap d'una estona, sense referir-se directament a la trobada, va parlar dels "gerros d'aigua freda dels pagafantes habituals". "No en el nostre nom!", va exclamar-se Salvador Vergés, diputat i membre de la direcció de Junts des del congrés d'Argelers. Qui ha posat imatge i so a les inquietuds del partit ha estat el vicepresident Jordi Puigneró, que ha avançat que demanarà "explicacions" al president Pere Aragonès per la reunió que s'ha de produir amb Pedro Sánchez durant el mes de juliol, com van acordar ahir Vilagrà i Bolaños.

"No tenim cap informació", ha assegurat Puigneró. La part governamental d'ERC, consultada per NacióDigital, manté que el vicepresident coneixia la cita a Madrid "des de dimarts a les vuit del matí", abans que bona part dels consellers, inclosos els republicans. Al marge de qüestions formals, el principal dirigent de Junts dins del Govern ha reclamat a ERC un canvi d'actitud a Madrid. "Amb el govern del PSOE calen menys reunions i més fer perdre votacions al Congrés dels Diputats", ha reflexionat Puigneró. Aquesta visió ha estat ràpidament rebatuda des de Ginebra per Rovira, secretària general dels republicans, que ha recordat que Junts ha votat un 60% de les mesures proposades per l'executiu de Sánchez a la cambra baixa. El percentatge, en el cas d'ERC -soci preferent del PSOE aquesta legislatura-, ha arribat al 70% des del 2020.

"Les que hi ha de diferència, diria que Junts no les ha votades perquè li han semblat massa progressistes", ha apuntat Rovira. Però si alguna intervenció ha estat rellevant és la de Puigdemont, que en un fil de divuit tuits ha carregat contra el plantejament de diàleg que defensa ERC. "Només serveix per perdre el temps", ha assegurat l'eurodiputat de Junts, que fa tres setmanes va deixar la presidència del partit però en continua sent una de les veus més transcendents de portes endins i de portes enfora. També ha remarcat que no té sentit asseure's en una mesa de negociació sense haver pactat la metodologia i les condicions prèviament. "Han passat molts anys, massa, i damunt la taula no hi ha ni una sola proposta espanyola per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. Admetem-ho d'una vegada: no en tenen cap", ha apuntat.

Qui s'està mantenint en silenci és Jordi Turull, secretari general de Junts, que no s'ha pronunciat sobre la represa dels contactes entre l'Estat i la Generalitat. Ja està integrat en la dinàmica de coordinació -dilluns hi va haver trobada del grup 4x4- i a ERC no són poques les veus que hi confien per refer les confiances. Borràs, presidenta de Junts i del Parlament, també va formar part de la cita de principis de setmana, però en el seu cas sí que s'ha pronunciat -en contra- sobre la reunió Vilagrà-Bolaños. "Patim una nova divisió innecessària que ens afebleix i afebleix les decisions que hem votat al Parlament", va indicar a través del compte personal de Twitter. La consellera de la Presidència, des de Vic, li ha respost així: "Ens voten per ser útils". "No som immobilistes", ha insistit Vilagrà, que ha posat l'accent en la voluntat de desbloquejar solucions per la repressió.

Entre el Govern i l'oposició
La contundència ha estat més gran de portes endins. "Han de decidir si volen ser Govern o oposició", remarcaven des de Palau, molestos amb el to de Junts durant les últimes hores. Precisament aquest vector -continuar a l'executiu o sortir-ne- influirà en la segona part del congrés del partit, previst pel cap de setmana del 16 i 17 de juliol. En la ponència política s'obre la porta a deixar el Govern, i Borràs ja ha verbalitzat la voluntat de celebrar una consulta a la militància sobre aquesta qüestió. No és una discussió nova: quan es va rubricar l'acord de legislatura, ja hi va haver veus -com la presidenta del Parlament, que defensava noves eleccions, o Puigdemont, que prioritzava investir Aragonès i queda fora de l'executiu- que van plantejar-se quedar a l'oposició. El 83% de la militància, però, pensava el contrari.

En la ponència política de Junts, a banda, també s'hi consigna que el cinquè aniversari de l'1-O ha de servir per imprimir un nou rumb al procés que passi, en primer lloc, per liquidar la taula de diàleg. El fracàs de la via dialogada aboca el país a una segona volta de l'octubre del 2017, com l'única via perquè el poble català pugui gaudir en plenitud dels seus drets, llibertats i recursos", reflexiona el text, que ara està sent sotmès a l'escrutini de la militància perquè hi presenti esmenes. ERC, com va insistir aquest dimecres el seu president, Oriol Junqueras, manté vigent la mesa asseure-hi el govern espanyol és, precisament, el que més "incomoda" Sánchez.

El debat de les últimes hores, en tot cas, indica fins a quin punt les costures es posen tensar amb tan sols una reunió, reflex de com de desgastada està la relació entre els socis de Govern i de quin abast té el debat soterrat sobre si aquest serà l'últim executiu de coalició en el curt termini. Una sola trobada a Madrid ha desencadenat totes les fases de les crisis habituals entre Junts i ERC, amb les conseqüents batalles a Twitter i en els grups de coordinació existents. Els mecanismes dissenyats en l'acord de legislatura, per ara, no han esquivat l'aparició d'incendis simultanis.