Algunes curiositats sobre la coca de Sant Joan

El dolç típic de finals de juny es farceix de múltiples sabors, i va més enllà de les fronteres de Catalunya

Coca de Sant Joan de pinyons
Coca de Sant Joan de pinyons | ACN
NacióDigital
13 de juny del 2023
Actualitzat el 14 de juny a les 10:38h
Petards, fogueres i coca.La coca de Sant Joan no pot faltar a taula per celebrar aquesta festa popular que marca l'inici de l'estiu. És un dels elements més representatius de Sant Joan i aquest 2023 els pastissers catalans el preveuen "molt bo" amb milions de vendes d'obradors.

Se'n fan de crema i de xocolata, s'experimenta amb nous gustos cada any i es plantegen propostes supercreatives, però la coca tradicional mai falla: brioix, sucre i fruites confitades. A Catalunya, des de fa cinc anys es fa un concurs per desvetllar la millor coca de Sant Joan de cinc categories diferents. 

Enguany van participar-hi 250 coques, una xifra que ha convertit l'edició en la més exitosa de la història. Els resultats van ser:
  • Coca Tradicional, de la Fleca Rovira de Santa Agnès de Malanyanes.
  • Coca de Crema i pinyons, de la Fleca Santacreu de Viladecans.
  • Coca  de Llardons, del Forn i Pastisseria El Racó de Granollers.
  • Coca de Xocolata, de La Pastisseria de Barcelona.
  • Coca Creativa, de Montserrat Forners de Barcelona.


Cal tenir en compte, però que la coca de Sant Joan no només es consumeix a Catalunya. A Alacant, al sud del País Valencià, en preparen una de salada. Concretament, de tonyina, i és de les més desconegudes. També a Menorca mengen coca de Sant Joan, però l'anomenen coca bamba. És alta, enrotllada en forma d'espiral i és típica de les festes patronals de l'illa.