Els Bombers treballen intensament al flanc oest del foc d'Artesa de Segre

La prioritat és estabilitzar l'incendi de Baldomar, que ja afecta 2.700 hectàrees, i frenar el foc que crema a Oliana

Una imatge actual de l'estat de l'incendi a Baldomar
Una imatge actual de l'estat de l'incendi a Baldomar | Bombers
19 de juny del 2022
Actualitzat el 20 de juny a les 8:45h
Els Bombers de la Generalitat treballen de forma intensa aquest diumenge en el flanc esquerre de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), concretament a la zona que va de la serra de Sant Mamet al municipi d'Alòs de Balaguer (Noguera). Ara per ara, tenen una desena part de l'àrea coberta, mentre que a l'àrea dreta aquesta arriba als dos terços de la superfície.

De fet, es considera que la zona dels nuclis de Baldomar i la Clau està estabilitzada. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha dit que durant el matí s'han vist columnes de fum que es deuen a cremes internes i que l'objectiu és intentar "aguantar fins les set o vuit del vespre" amb la situació actual, tenint en compte que el vent pot fer aflorar nous focus.

Solé ha deixat clar que tot i que les condicions meteorològiques del matí d'aquest diumenge han estat favorables, el foc continua obert. En aquest sentit, ha detallat que s'ha fet un "esforç ingent" per portar aigua amb cubes a la zona alta de Sant Sant Mamet per reomplir dipòsits. Per la seva banda, el cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López, ha dit que la voluntat és passar una nit de treball "intens", a l'espera de veure l'evolució que tingui el foc de carà a aquest dilluns.

Mentre, l'alcaldessa d'Artesa de Segre, Maria Cusola, ha dit que la situació és de "calma tensa" perquè l'incendi encara no està estabilitzat i demanen a la població "màxima responsabilitat". Tot i concentrar el gruix de dotacions a Artesa de Segre (Noguera), tretze de terrestres i tres d'aèries s'han traslladat a un nou foc declarat aquest diumenge a la zona del Roc de Rombau, entre els municipis alturgellencs de Peramola i Oliana. A més, també s'han desplaçat dotacions a un altre incendi a la zona de la facultat d'Agrònoms de Lleida.

Artesa de Segre: més de 2.700 hectàrees cremades​ 
Un nombre important de recursos del cos continuen estant a Artesa de Segre, a l'incendi de Baldomar, on el foc afecta 2.700 hectàrees, segons les estimacions dels Agents Forestals. Aquest dissabte els Bombers han aconseguit estabilitzar el flanc dret i ara tots els esforços se centren en el flanc oest i el cap de l'incendi. Les condicions són millors aquest diumenge i han de millorar especialment de cara a dilluns. La meta final és, segons han explicat els Bombers, no superar el primer eix de confinament de 5.000 hectàrees. A l'operació, hi actuen una trentena de dotacions. L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha dit que esperen estabilitzar el foc aquest diumenge.

D'altra banda, els Agents Rurals han interposat quatre denúncies durant aquesta nit a la zona del Montsec per incomplir les restriccions que imposa el pla Alfa 3. Dos d'aquestes han estat per accedir amb circulació motoritzada a accessos tancats, una altra per fer foc i una darrera per acampar. El cap del cos a Lleida, Llorenç Ricou, ha dit que "no s'entén" que amb la situació actual s'estiguin duent a terme aquest tipus d'actuacions i que veu "trist" que fins i tot s'encenguin focs.

Foc descontrolat entre Oliana i Peramola
L'incendi forestal que crema des d'aquest diumenge al migdia a Peramola ja ha calcinat unes 77,5 hectàrees de massa forestal, segons les dades provisionals dels Agents Rurals. Al lloc, ja hi treballen 35 dotacions terrestres i set mitjans aeris, que treballen que les flames no avancin cap a la serra d'Aubenç i Roc de Cogul. De moment, però, segons els Bombers, s'han registrat focus secundaris que han passat a l'altra banda de la cinglera. L'avís del foc s'ha rebut a les 14.32 hores a la zona del Roc de Rombau (991 metres). D'altra banda, l'incendi ha obligat a tallar durant una estona la C-14, al seu pas per Oliana.

L'incendi s'ha iniciat arran de l'averia d'una màquina recol·lectora que treballava en un camp. Ho ha dit el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, que ha lamentat que l'agricultor fes aquestes tasques en les hores de màxima insolació. Tot i que el pagès complia la normativa d'equip d'extinció, Ricou creu que aquest diumenge "no era el dia per recol·lectar a aquestes hores". Ha elogiat la pagesia en general, però li ha demanat que faci aquestes feines a primera hora del matí o última hora de la tarda. Ricou ha explicat que actualment l'incendi té un gran potencial per crema

A Olivella, foc estabilitzat 
Després de la feina feta durant la nit, el cos ha pogut donar per estabilitzades les flames a Olivella (Garraf). Ara, l'objectiu passa per controlar-les al llarg del dia. El cap de la intervenció dels Bombers de l'incendi, Albert Castellet, s'ha mostrat "moderadament optimista" perquè s'espera que la meteorologia vagi a millor i pugi la humitat durant la jornada. Fins ara, l'incendi ha cremat prop de 200 hectàrees i s'han hagut de confinar les urbanitzacions de Cal Surià i Can Mitjans, per facilitar la tasca dels Bombers.

Per la resta, ja no hi ha cap foc actiu alSolsonès. La baixada de les temperatures durant la nit ha permès als Bombers treballar amb "molta més facilitat" sobre el terreny i evitar nous focus calents, tal com ha detallat el cap de Bombers a les comarques centrals, Santi Lleonart, que es mostra optimista a la vegada que prudent. Lleonart també ha anunciat que, si no hi ha cap imprevist, traslladaran equips d'emergència a l'incendi d'Artesa de Segre. De fet, ha dit que els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) del Ministeri de Defensa que hi havia a Solsona ja han marxat.

 Una situació com la dels anys 90 ​ 
Borrell ha admès que molts dels efectius dels Bombers en actiu no s'havien trobat mai amb una situació com la que viu el país de tants incendis simultanis, i menys en aquest moment de l'any. "El cos sí que ho va viure als anys 90, quan molts bombers d'avui encara no hi eren, però hi ha una evolució òbvia, ara no apliquem un sistema tan reactiu d'anar incendi a incendi, tenim més capacitat d'anàlisi i intel·ligència, aplicant estratègies", ha apuntat.

Dimecres passat es presentava la campanya forestal de prevenció i extinció d'incendis per aquest estiu amb un acte a l'Aeroport de Sabadell. Irònicament, pràcticament en aquell mateix moment començava el desplegament d'efectius per atendre els focs que des de llavors han cremat arreu del país.