Focs a Catalunya: avenços a Artesa de Segre i estabilitzat l'incendi d'Olivella

La prioritat és l'incendi de Baldomar, que afecta més de 2.000 hectàrees, però els Bombers treballen en una trentena de focs que cremen arreu del país

18 de juny del 2022
Actualitzat a les 22:33h
L'incendi de Baldomar afecta més de 2.000 hectàrees a tocar d'Artesa de Segre
L'incendi de Baldomar afecta més de 2.000 hectàrees a tocar d'Artesa de Segre | Agents Rurals
Els Bombers han viscut una jornada "molt" complicada aquest dissabte. Les temperatures extremesi l'entrada de vent del sud han propagat nous focs i han fet la guitza a les feines d'extinció. Aquest dissabte hi ha una trentena d'incendis de vegetació actius, tal com han informat els Bombers a través de Twitter. El principal focus és a Artesa de Segre, però també es destinen recursos als focs d'Olivella (el Garraf) i del Solsonès. A última hora d'aquest dissabte, s'ha aconseguit estabilitzar l'incendi del Garraf.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que la prioritat és el flanc dret de l'incendi d'Artesa de Segre. Malgrat el pirocúmul que s'ha vist aquesta tarda, això no ha posat en risc l'objectiu dels Bombers, però sí que ha obligat a fer una retirada puntual. "No ha perillat el perímetre fixat", ha dit. Els Bombers han aconseguit estabilitzar el flanc dret i se centraran aquesta nit en el flanc oest, el prioritari. 

Pel que fa a l'incendi d'Olivella, al Garraf, Elena ha dit que ha començat amb molta força però s'ha pogut controlar per la part dreta, que amenaçava d'avançar cap a l'Ordal. La capçalera tot apunta que acabarà a unes vinyes. Si tot va bé, aquesta nit s'avançarà per poder-lo controlar de cara a diumenge. Passa el mateix amb els incendis que queden actius al Solsonès. "Som on volíem ser però en una situació molt complicada", ha dit Elena, que ha volgut agrair la feina i la intel·ligència dels Bombers.

Els Bombers esperen poder estabilitzar aquest dissabte a la nit o diumenge al matí la majoria d'incendis forestals. El dia ha estat complicat, sobretot per les represes provocades pel vent als focs d'Artesa de Segre (Noguera) i Olivella (Garraf). No obstant això, els Bombers han aconseguit els objectius marcats per aquest dissabte i tenen quasi tots els focs importants a punt d'estar ben perimetrats, segons ha explicat el cap operatiu del cos, David Borrell. 

Artesa de Segre: prop de 2.500 hectàrees cremades​ 
La prioritat del cos se situa a Artesa de Segre, a l'incendi de Baldomar, on el foc afecta 2.419,48 hectàrees, segons les últimes estimacions dels Agents Forestals. Aquest dissabte els Bombers han aconseguit estabilitzar el flanc dret. Ara, tots els esforços se centren en el flanc oest. Les condicions han de millorar aquest diumenge i especialment de cara a dilluns. La meta final "continua sent", segons han explicat els Bombers, no superar el primer eix de confinament de 5.000 hectàrees. A l'operació, hi actuen una setantena de dotacions, 13 de les quals són aèries. L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha dit en declaracions a El Suplement de Catalunya Ràdio que no esperen estabilitzar el foc d'Artesa de Segre aquest dissabte, però sí que ho esperen de cara a diumenge.

A Olivella, foc estabilitzat 
Els Bombers esperen que el cap de l'incendi d'Olivella "acabi morint en unes vinyes" en les pròximes hores i poder-lo controlar durant el diumenge. A última hora d'aquest dissabte s'ha aconseguit estabilitzar. Així ho ha explicat en declaracions als mitjans des de Canyelles el cap de la intervenció dels Bombers de l'incendi, Albert Castellet, que ha explicat que han prioritzat atacar el flanc dret per evitar que s'estengués cap a l'Ordal "amb una línia d'aigua i amb foc tècnic a la part més avançada". Castellet s'ha mostrat "moderadament optimista" perquè la meteorologia anirà a millor i pujarà la humitat. Fins ara ha cremat prop de 200 hectàrees i s'han hagut de confinar les urbanitzacions de Cal Surià i Can Mitjans, per facilitar la tasca dels Bombers.
 
 La resta de focs, estabilitzats o controlats ​ 
Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat poc abans de les 6 de la tarda l'incendi de vegetació a la zona del parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. El foc s'ha declarat cap a tres quarts de quatre de la tarda i hi han treballat nou dotacions dels Bombers de la Generalitat amb l'ajuda dels Bombers de Barcelona. Segons els Agents Rurals, el balanç provisional és de 4,93 hectàrees calcinades.

Pel que fa a la resta de focs, a hores d'ara, els estabilitzats són els d'Altés, Castellar de la Ribera, Peramola, Cabó, Lladurs i Siuró. Pel que fa a aquests dos últims miraran de controlar-los aquest diumenge. A Sallent, s'ha detectat un foc al Coll de Nargó provocat per un llamp. La zona afectada és d'una hectàrea i no ha anat a més per la ràpida actuació dels Bombers. A Saldes, el foc també ha estat estabilitzat. Els incendis ja controlats són els de Farena i Corbera d'Ebre.