El pitjor dia de l'onada de calor: gairebé tot el país es manté en perill

El cap de setmana tindrà menys comarques en alerta malgrat que les temperatures es mantindran en valors molt alts

Un home refrescant-se a la font de Canaletes
Un home refrescant-se a la font de Canaletes | Adrià Costa
Lluís Girona
16 de juny del 2022
Actualitzat el 17 de juny a les 15:33h
Divendres està sent el pitjor dia de l'onada de calor que ha afectat tot el país durant aquesta setmana. Tot el país es manté en perill màxim per les altes temperatures i, de fet, la majoria del territori ho fa en el grau més alt. La situació és tan extrema que les úniques comarques que no es troben en perill alt són la Vall d'Aran, el Barcelonès, el Garraf, el Baix Camp i el Tarragonès. La resta, es troben en perill alt o molt alt.

La temperatura màxima és lleugerament més alta que aquest dijous. La temperatura màxima es mou entre els 31 i els 36 °C al litoral, i entre els 37 i els 42 °C a l'interior, localment poden arribar durant la tarda als 43 °C a Ponent. Tot plegat mentre els incendis colpegen Catalunya en una nova jornada de calor sufocant.
 
Totes les previsions de temperatures han quedat esmicolades -la predicció anterior assenyalava que a partir de dimecres baixarien les temperatures, un fet que no ha passat- i els termòmetres han marcat mínimes molt altes aquest dijous. El llindar dels 40 °C ja es va superar aquesta mateixa setmana, arribant traspassar la barrera dels 43 °C, però aquest dijous s'ha tornat a superar, amb màximes del país a Gimenells (42,1 °C), Alcarràs (41,9 °C), Lleida - la Femosa (41,9 °C) i Baldomar (41,3 °C) i Tremp (41,2 °C).

L'onada de calor va suposar que 32 observatoris de Catalunya enregistressin temperatures superiors als 40 graus durant el dia. Tal com indica el meteoròleg de TV3 Francesc Mauri, aquestes xifres rècord es poden veure superades només 24 hores després. Amb l'indicador de les temperatures mínimes que ha enregistrat avui el país, la calor serà pràcticament insuportable. Sense anar més lluny, Barcelona -concretament al barri del Raval-, s'ha llevat amb una temperatura mínima de 27,8 °C. La més alta de tot el país a primera hora ha estat Montserrat, amb 28 °C. 
 
Aquesta calor insuportable arrasa tot Catalunya des de l'inici d'aquesta setmana. La previsió inicial era que a partir de dimecres els termòmetres començarien a baixar, encara que les xifres de temperatura es mantindrien a l'alça en comparació en altres anys. Doncs no. Les altes temperatures seguiran en augment fins divendres, arribant a certes zones del país a una xifra de 40 graus o superior. 

El país afronta jornades molt complicades arreu del territori, amb diversos focs declarats a les zones de la Noguera, l'Alt Empordà, el Priorat i la Terra Alba. El més destacat és el d'Artesa de Segre, on treballen desenes de dotacions dels Bombers de la Generalitat. En aquest escenari, el país afronta un rècord d'altes temperatures per aquestes dates de junyLes autoritats sanitàries del país i els serveis d'emergències demanen a tota la població que segueixi les recomanacions: tant per evitar incendis com per evitar cops de calor.