Entitats civils demanen al govern espanyol que participi a la cimera contra les armes nuclears

El Tractat sobre la Prohibició celebrarà la seva primera reunió del 21 al 23 de juny i les organitzacions en defensa de la pau volen que Espanya hi assisteixi com a observador

Membres d'entitats de la societat civil aquest divendres
Membres d'entitats de la societat civil aquest divendres | FundiPau
16 de juny del 2022
Actualitzat a les 17:03h
Entitats de la societat civil han reclamat aquest dijous al govern espanyol que participi en la propera cimera del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, que tindrà lloc del 21 al 23 de juny a Viena. Serà, de fet, la primera reunió dels estats signants, ja que el tractat va entrar en vigor l'any passat. 

En un acte al Col·legi de Periodistes, han intervingut Laura Alonso, presidenta de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF-Espanya); Miquel Carrillo, membre de la Coordinadora d'ONG per al desenvolupament; Teresa de Fortuny, del Centre Delàs per la Pau; Luca Gervasoni, president de la xarxa Lafede.cat, que aplega 125 organitzacions que treballen per la justícia global; Francesc Simó, de Greenpeace Espanya, i Carme Suñé, presidenta de FundiPau. Jordi Armadans, nom de referència dels moviments per la pau, ha moderat l'acte.

Les entitats han demanat al govern espanyol que assisteixi a Viena en qualitat d'estat observador. D'aquesta manera faria com altres estats, com Alemanya, Noruega, Suècia o Suïssa, que hi assistiran. Els ponents han destacat la transcendència que suposa el Tractat, i més en un context com el de la guerra a Ucraïna. Des de l'inici del conflicte, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha recordat el potencial nuclear del seu país en cas que la seva acció fos contestada per la comunitat internacional. 

La invasió de Rússia ha tornat a posar damunt la taula l'amenaça real que suposen les armes nuclears. Els representants de les organitzacions pacifistes han insistit en el perill que el conflicte suposa. Les dades del SIPRI, l'Institut d'Estudis per la Pau d'Estocolm, publicades aquest dilluns, alerten que al món hi ha 12.705 armes nuclears, que els països tenidors inverteixen en la seva modernització i que tot fa preveure que en els propers anys els arsenals nuclears creixeran per primera vegada des de la guerra freda. Segons la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN), l'any 2021, els nou països amb armament nuclear van gastar 82.400 milions de dòlars en armes nuclears, més de 156.000 dòlars per minut.

Una trentena de personalitats han donat el seu suport a la crida feta per FundiPau per aconseguir un món lliure d'armes nuclears. Entre els signants hi ha filòsofs com Santiago Alba, Josep Ramoneda i Marina Garcés, el politòleg Ignacio Sánchez-Cuenca, els periodistes Rosa Calaf i Rafael Vilasanjuan, l'escriptora Emma Rivarola, el president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, l'exministre Joan Majó, i els rectors de la UB, Joan Guàrdia, i Oriol Amat, de la UPF.