El papa Francesc admet que la guerra d'Ucraïna «potser va ser provocada»

En cap cas, el Pontífex nega ser partidari de Vladímir Putin i condemna "la brutalitat" del conflicte que pateixen els ucraïnesos

El papa Francesc durant una audiència
El papa Francesc durant una audiència | Europa Press
NacióDigital
14 de juny del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:56h
El papa Francesc ha tornat a pronunciar-se sobre la invasió d'Ucraïna i les seves conseqüències sobre la població. Encara que el Pontífex sempre s'ha posicionat al costat de les tropes ucraïneses -i ho segueix fent-, ha aixecat polseguera en admetre que el conflicte "potser va ser provocat o no es va evitar prou". Això sí, el líder de l'Església catòlica ha volgut ser molt clar al respecte: les seves paraules no comporten estar a favor, ni de bon tros, de Vladímir Putin. "Seria simplista i erroni assegurar-ho", ha sentenciat. 

Bergoglio ha carregat amb duresa contra el conflicte i "la brutalitat i la ferocitat" amb la qual les tropes del Kremlin estan atacant Ucraïna. "Estic en contra de reduir la complexitat [de la guerra] entre bons i dolents sense debatre les arrels i els orígens, que són molt complexos", ha insistit en diverses entrevistes recollides per La Vanguardia, a mitjans jesuïtes. La seva condemna contra les tropes russes "és total".

Però per què ha parlat sobre l'origen de la guerra i que podria haver estat provocada? El papa Francesc ha revelat que mesos enrere havia parlat amb un cap d'estat (sense determinar) que li va comentar que estava preocupat pels moviments de l'OTAN a la frontera amb Rússia.

"Estan bordant a les seves portes. I no entenen que els russos són imperials i no permeten que cap potència estrangera s'acosti a ells", ha explicat el Pontífex, sobre la conversa que va tenir amb aquest líder mundial. La situació, ha admès, "els podria conduir a la guerra". El Papa també ha volgut tenir bones paraules pels soldats ucraïnesos i per la població que pateix el conflicte, els quals ha categoritzat "d'herois".