Foment reclama una agència per controlar les inversions a Catalunya davant la «presa de pèl» de l'Estat

La patronal, que celebrarà eleccions el 18 de juliol, denuncia el "maltractament" continuat per part del govern espanyol i no es creu l'excusa de la pandèmia

Un Talgo entrant a la nova estació de Cambrils del corredor mediterrani
Un Talgo entrant a la nova estació de Cambrils del corredor mediterrani | ACN
14 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:26h
L'incompliment per part de l'Estat en l'execució de les inversions a Catalunya és "preocupant, alarmant i inassumible" pel que demostra de "maltractament". Han estat les paraules de Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, per denunciar la manca d'inversions dutes a termes a Catalunya. El dirigent patronal s'ha referit al dèficit acumulat en infraestructures de 35.000 milions d'euros els darrers anys. Aquest dimarts, Foment ha reclamat la creació d'una agència independent per vetllar pel compliment de les inversions de l'Estat a Catalunya. Foment ha elaborat una proposta de text perquè sigui tramitat com a proposició de llei i el facin seu els grups parlamentaris al Congrés. 

Des de Foment -i així s'expressa en el text elaborat- s'ha insistit en què l'Estatut de Catalunya expressa el dret a rebre de l'Estat una inversió en infraestructures equiparable al que suposa el PIB català dins del conjunt del PIB espanyol. Un dret que xoca amb la realitat freda dels números, que, segons la mateixa Intervenció General de l'Estat, en el cas del 2021 mostren que es van executar tan sols 740 dels 2.068 milions pressupostats. Una situació que fa que obres fonamentals com el corredor mediterrani o la finalització de l'A-27 i l'A-2 continuïn pendents.

El president de Foment, que ha parlat d'una "autèntica vergonya" el percentatge de compliment -poc més d'un 30%- de les inversions pressupostades en els comptes públics de l'Estat, i ha assegurat que la proposta d'una agència pot esperonar l'avenç de les infraestructures. "Ens han pres el pèl", ha afirmat, per exigir que d'una vegada l'Estat "tracti aquest país com es mereix". L'agència hauria d'integrar representants de l'Estat, de la Generalitat i de membres de les forces parlamentàries.  

El vicepresident Joaquim Llansó, responsable d'infraestructures de la patronal, s'ha mostrat escèptic sobre les raons que ha donat l'Estat per explicar els incompliments, vinculades a la pandèmia, ja que "la pandèmia ha afectat tots els territoris per igual", i ha demanat a l'executiu espanyol que expliqui clarament quins problemes té cadascuna de les obres en marxa. Llansó ha insinuat la manca de voluntat política per part del govern espanyol per complir amb els seus compromisos.

Sánchez Llibre ha subratllat que Foment no dona encara per perduda l'ampliació de l'aeroport del Prat i ha anunciat que el 21 de novembre es farà un gran acte amb l'IESE i la participació de personalitats internacionals, per advocar per l'execució del projecte d'ampliació aeroportuària.

Eleccions el 18 de juliol
La patronal celebrarà les eleccions per renovar la seva direcció el 18 de juliol, segons ha anunciat aquest dimarts el president de l'organització, que ja va anunciar fa uns dies que es presentaria a la reelecció. Es tracta d'un "ajust" més que d'un avançament, ja que es preveia que es convocarien el mes de setembre. Sánchez Llibre ha explicat que la causa per fer-les el juliol és l'horitzó d'"incertesa" de cara a la tardor, parlant d'un possible "huracà econòmic", amb un increment acusat de la inflació. El dirigent patronal ha explicat que ha rebut un ampli suport intern i ha destacat la "modernització, rejoveniment i feminització" de Foment els darrers tres anys i mig. L'entitat té uns 150 socis col·lectius, cada vocal dels quals té 10 vots, i uns 500 d'individuals