Un accident entre un tren regional i una locomotora a Vila-seca deixa una persona hospitalitzada

En el comboi que feia el trajecte Barcelona-Tortosa hi viatjaven 75 passatgers i Adif i els Mossos han anunciat una investigació

Els usuaris del tren afectat per l'incident a Vila-seca
Els usuaris del tren afectat per l'incident a Vila-seca | @jonvoid
Redacció
13 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:05h
Un tren regional de la línia R16 de Rodalies de Catalunya que circulava de Barcelona a Tortosa i una locomotora dels Ferrocarrils de la Generalitat i l'empresa Captrain han col·lidit aquest diumenge al vespre al baixador de Vila-seca. El xoc ha deixat 29 ferits, una d'elles continua hospitalitzada en caràcter lleu. L'operador ferroviari ha activat els protocols de seguretat en coordinació amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil al llarg d'aquesta passada matinada, fins que a les 2:00 hores ha desactivat el Pla Ferrocat.

Les xifres facilitades pel SEM detallen que fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat 11 ambulàncies, que han atès 29 ferits en dos focus diferents de l'accident. En total, es van produïr 21 trasllats a centres sanitaris de l'entorn. D'aquestes, sis van resultar ferides greus i van ser traslladades als hospitals de Santa Tecla i Joan XXIII, i 14 lleus, que van anar a Cambrils, Salou i Vila-seca.

Adif ha detallat que l'accident s'ha produït per un error de frenada de la locomotora de mercaderies i les principals hipòtesis apunten al fet que aquest error va provocar que s'hagués de saltar un semàfor en vermell i xoqués amb el tren de Rodalies. Els Bombers de la Generalitat van activar 12 dotacions, entre les quals el Grup d'Actuacions Especials (GRAE), i ha evacuat els passatgers i revisat els vagons.

La titular de la infraestructura ha anunciat aquest diumenge a la nit que ha obert una investigació arran del xoc a Vila-seca en col·laboració amb els Mossos. La circulació ferroviària entre Tarragona i Cambril/Reus s'ha restablert per una via en l'inici del servei aquest dilluns, segons ha informat Renfe. D'aquesta manera, es recupera el servei a les línies R15 (Barcelona-Reus/Móra) i R16 (Barcelona-Tortosa). L'altra via romandrà inoperativa mentre els tècnics treballen per retirar el regional que va xocar contra una locomotora de mercaderies.

Un passatger: "Estàvem tranquils i de sobte ha estat un cop fort"
Els passatgers han relatat que estaven tranquils pocs minuts abans de la col·lisió amb una locomotora de mercaderies. "Ha estat un cop fort, s'han apagat les llums, ha sonat l'alarma i s'han trencat els vidres i tothom estava cridant", ha explicat Lluís Alemany, un viatger del tren sinistrat. Els Mossos d'Esquadra estan investigant les causes del xoc que encara es desconeixen.

Alemany, un jove veí de Palafrugell, ha explicat que anaven amb el tren quan han sentit de sobte una botzina i, tot seguit, han xocat amb la locomotora. "Un amic meu és un dels ferits, de 19 anys, i se l'han emportat  amb l'ambulància. Ha sigut una mica dur i impactant; no ens ho imaginàvem, cada setmana agafem el tren, ara fa una mica més de respecte agafar-lo", ha afirmat el passatger.

En Rachid, un altre viatger, ha explicat que quan el comboi ha arribat a l'estació de Vila-seca ha tingut un problema amb els frens. "Ens hem espantat molt amb el xoc, gràcies a Deu no ha passat res", ha dit. I ha assenyalat que si el tren hagués circulat a més velocitat, l'accident hauria estat molt pitjor. Ell ha estat un dels usuaris que s'han traslladat amb els dos autobusos que Adif ha posat com a servei alternatiu.
 

Efectius dels serveis d'emergències treballant en l'accident ferroviari que s'ha produït a Vila-seca. Foto: ACN