Una setmana a un pis d'Airbnb al centre de Barcelona costa tant com un mes de lloguer

El preu dels immobles turístics s'ha disparat el primer trimestre de l'any i l'alt rendiment que aporten contribueix a encarir l'habitatge convencional

Turistes al centre de Barcelona.
Turistes al centre de Barcelona. | Josep Lluís Escudero
Cayetano Manchón
17 de juny del 2022
Actualitzat el 20 de juny a les 7:58h
El repunt del turisme a Barcelona ha fet que es disparin els preus d'Airbnb durant el primer trimestre del 2022 fins a situar-se, de mitjana, per damunt dels 85 euros la nit, segons dades de la plataforma Inside Airbnb. Aquest fet fa que les diferències entre el preu de lloguer d'Airbnb i el del lloguer tradicional augmenti encara més. Així, a barris cèntrics com la Dreta de l'Eixample els propietaris poden ingressar el mateix en una setmana amb Airbnb que en un mes de lloguer convencional.
 


Tot i això, aquest augment no s'ha produït de manera uniforme a tota la ciutat. Si s'observen els casos més extrems, hi ha una sèrie de barris, com el de Sants-Badal, que han vist com han augmentat els preus d'aquests immobles de manera desmesurada. Concretament, en aquest barri l'increment entre desembre de 2021 i març del present any ha sigut de 140 euros, multiplicant per més de quatre el cost mitjà, dels 47 als 187 euros per nit. Altres pujades significatives serien les del barri de La Maternitat i Sant Ramon (86,2 euros) i El Besòs i el Maresme, amb un augment de 81,1 euros.

Aquest increment dibuixa un nou mapa de preus a la ciutat, convertint barris tradicionalment més econòmics en algunes de les zones on el lloguer turístic es més elevat. Els barris de La font d'en Fargues i Sants-Badal són els que presenten més diferència entre el preu per nit del lloguer i dels Airbnb (171 i 160 euros de diferència, respectivament). A més d'aquests dos, hi ha una sèrie de zones on aquesta diferència supera els 100 euros. Són els barris de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, La Dreta de l'Eixample, Les Corts, Porta, La Vila Olímpica del Poblenou, La Maternitat i Sant Ramon, El Besòs i el Maresme i la Sagrada Família.



Mariona Segú, experta en Economia Urbanística i Economia de l'Habitatge va elaborar, junt a tres investigadors més, un informe al 2020 (publicat a la revista Journal of Public Economics) que estudiava com l'impacte d'Airbnb a la ciutat de Barcelona ha afectat al mercat dels lloguers. Al 2015, el preu mitjà de lloguer a Barcelona era de 735 euros al mes, mentre que el preu mitjà per nit a un Airbnb era de 71 euros (uns 2.130 euros mensuals). Aquest fet provoca que per al propietari sigui molt més rentable llogar el pis a turistes ja que, d'aquesta forma, llavors llogant-lo 10 dies al mes obtindria els mateixos ingressos que amb un mes de lloguer convencional.

Segons l'article de Segú, aquesta situació també influeix directament en els preu dels lloguers regulars, causant que hagin pujat un 2%, així com el preu de venda, amb un increment del 5%. A més, en els barris amb més concentració d'aquests pisos, l'increment pot ser del 7% i del 14%, respectivament. Així ho detallava recentment en una intervenció al podcast La Segona Volta, a Catalunya Ràdio.

Si s'actualitzen les dades de l'article de Mariona Segú es veu que el preu dels lloguers convencionals ha experimentat un augment del 25,2% del 2015 al 2021. Aquest increment de preu no es deu exclusivament a la gentrificació i al turisme massiu, però aquests són fenòmens que que afecten al cost de l'habitatge i contribueix a transformar l'estructura econòmica dels barris.

Les dades d'aquest article estan tretes d'Inside Airbnb, un portal que recull i organitza les dades que apareixen a la plataforma d'Airbnb per tal d'aportar informació a les comunitats locals sobre les vivendes d'ús turístic. A banda, les dades sobre els lloguers convencionals provenen de la Secretaria de l'Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya.