Sánchez afirma que la manca d'inversions a Catalunya s'explica per «causes sobrevingudes»

El president espanyol assegura que és el TSJC qui ha de dictaminar si es compleix la sentència del castellà

Pedro Sánchez aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez aquest dimecres al Congrés | Europa Press
08 de juny del 2022
Actualitzat a les 15:56h
Pedro Sánchez ha tornat a negar cap situació de greuge amb Catalunya per l'incompliment de l'Estat en inversions. Aquest dimecres ha estat al Congrés, en resposta a una pregunta de la diputada de la CUP Mireia Vehí. El president espanyol ha al·ludit a "causes sobrevingudes" per explicar la manca d'execucions pressupostàries de l'Estat a Catalunya. Ha esmentat la pandèmia per argumentar que "vam patir un problema de colls d'ampolla i de subministrament de materials".

Sobre el desequilibri d'inversions entre Catalunya i Madrid, que Vehí ha subratllat, el president espanyol ho ha atribuït al rescat de les autopistes radials madrilenyes, un "llegat" de l'anterior govern del PP que el seu executiu va haver d'assumir. Sánchez ha afegit que en el que es porta d'any ja s'ha efectuat més d'un 68% més d'execució d'inversions a Catalunya que l'any anterior i ha aprofitat per explicar que també el nivell d'execució d'inversions de la Generalitat amb prou feines supera el 50% i és també degut a aquestes causes sobrevingudes. Sánchez ha afirmat que el compromís del govern espanyol amb les inversions a Catalunya és "total i rotund".  

El president espanyol ha afirmat que "aquest és el govern que està executant el corredor mediterrani i que ha tret els peatges", aspectes que creu que han de ser valorats a la societat catalana. Ha dit amb ironia que deu "comunicar malament", ja que si s'escolta a la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, la dirigent conservadora diu que Sánchez està afectant l'economia de Madrid. 

La constatació que l'Estat només va executar l'any passat un terç del previst a Catalunya en els pressupostos generals del 2021, concretament 739,8 milions d'euros dels 2.068,1 milions previstos, va obrir una nova crisi entre l'executiu espanyol i el Govern català. El president Pere Aragonès va acusar el govern de Sánchez d'"abandonar" els catalans. La situació és més feridora si es té en compte que no ha passat el mateix en altres territoris, que Madrid va rebre un 84% més del pressupostat i que Catalunya es troba a la cua en inversions executades. 

És el segon cop en menys de 24 hores que el president espanyol es refereix al greu dèficit d'inversions a Catalunya i als reiterats incompliments de l'Estat en inversions. Ahir ho va fer al Senat, responent a la portaveu d'ERC, Mirella Cortès. Sánchez va negar cap greuge respecte a Catalunya pels incompliments en les inversions previstes als pressupostos del 2021 i va prometre que el seu govern milloraria l'execució al 2022. 

Sánchez va atribuir el buit d'inversions a la pandèmia i al fet que l'economia espanyola i mundial han patit "colls d'ampolla". Alhora, va assegurar que el seu govern té un gran "respecte" als ciutadans de Catalunya. Al final de l'intercanvi amb la republicana, Sánchez va recordar la concessió dels indults. 

"Vox no és un partit constitucionalista"
En el torn de preguntes al govern al Congrés, Sánchez també ha contestat una pregunta de Santiago Abascal sobre què pensava fer davant el "desacatament" a la sentència del TSJC sobre el castellà, del qual ha fet còmplice el PSC. En un moment donat, el líder de Vox ha acusat el PSOE de ser "una sucursal del PSC". Sánchez ha dit que serà el TSJC qui dicti la legalitat de la nova llei catalana, aprovada avui al Parlament, i ha acusat Vox d'exacerbar els "greuges territorials en plena campanya a Andalusia". El líder socialista ha assenyalat que Vox "no és un partit constitucionalista" perquè té un problema amb el títol VIII de la Carta Magna, que equival a tenir-lo amb la Constitució.