Junts es compromet a abordar amb «esperit d'unitat» com omplir les vacants de la nova direcció

Turull, com a secretari general, té un mes per triar qui ocupa la secretaria d'organització, que havia d'assumir David Torrents però es va quedar a les portes del 50% necessari per assumir el càrrec

Primera reunió de la nova direcció de Junts.
Primera reunió de la nova direcció de Junts. | ACN
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:27h
La nova direcció de Junts s'ha reunit aquest dimarts per primera vegada després que dissabte, a Argelers, fos avalat el tàndem format per Laura Borràs i Jordi Turull. "El congrés ha demostrat tres coses: que Junts és el partit que manté l'octubrisme com a bandera; el que fa compatible el bon govern sense renunciar a la independència; i el que és gran, plural i democràtic, perquè som els únics en què la militància vota la direcció", ha reflexionat Rius. Després de la tria de dissabte, l'executiva ha valorat fer una proposta per cobrir les vacants existents, fruit de no haver arribat al 50% de vots necessaris. El reglament preveu que el secretari general -Turull- faci la proposta en el termini d'un mes per cobrir les baixes de David Torrents -proposat com a secretari d'organització-, Ester Vallès i també l'exconseller Miquel Sàmper, que ha renunciat per incompatibilitats. El portaveu ha destacat que la proposta es farà amb el mateix "esperit d'unitat" que va permetre forjar la candidatura Borràs-Turull.

Torrents, regidor a Badalona, és un nom proper a la presidenta del Parlament. El seu nom es votava en el paquet del secretari general i de la secretària de finances, Teresa Pallarès, que repeteix en el càrrec. Tant Turull com la responsable dels números van rebre el suport necessari per formar part de la direcció -el secretari general, de fet, va ser el més votat de tota la direcció-, però Torrents va quedar fora perquè només va obtenir 918 sufragis. Una xifra molt similar a la que va sumar Aurora Madaula, també molt propera a Borràs, que malgrat tot sí que va superar el 50% per convertir-se en vicepresidenta al costat d'Anna Erra, Francesc de Dalmases i Josep Rius.

Al marge de qüestions organitzatives, la ponència política enviada a la militància, avançada per NacióDigital, els cinc anys del referèndum han de servir per encetar una nova etapa en la qual ja no es pot centrar l'estratègia en base a la mesa de negociació amb l'Estat promoguda per ERC. "Després de cinc anys en què s'ha donat una oportunitat sincera al diàleg, és hora de reprendre el fil de l'1-O i de la culminació de la independència", assegura la ponència, en la qual, al mateix temps, s'esquiva posar terminis a la DUI davant la rellevància de la decisió, que només es pot prendre de manera consensuada entre tots els actors del moviment, tant partits com entitats.

La formació que lideren Borràs i Turull, el tàndem que ha agafat el relleu de Carles Puigdemont i de Jordi Sànchez a la presidència i a la secretaria general, sosté que a partir de la tardor d'aquest any ha d'arrencar la "segona volta" de l'1-O. Hi ha tres fets que poden influir en la represa del procés: el segon referèndum a Escòcia -amb o sense permís de Londres-, les decisions de la justícia Europa sobre els exiliats i la situació econòmica a l'Estat. "El fracàs de la via dialogada aboca el país a una segona volta de l'octubre del 2017, com l'única via perquè el poble català pugui gaudir en plenitud dels seus drets, llibertats i recursos", remarca la ponència. El seu coordinador ha estat Aleix Sarri, responsable d'internacional de l'executiva, i hi han participat Joan Canadell, Francesc de Dalmases, Mònica Sales, Josep Rull i Míriam Nogueras.

Un dels horitzons temporals que es posa el partit és el debat de política general d'aquest any, a partir del qual s'hi defensen dues iniciatives. La primera, que les conselleries defineixin accions concretes que promoguin la "desconnexió" amb l'Estat. La segona és aquesta: "Presentar una sèrie de propostes destinades a preparar la culminació del procés d'independència". "En cas que no s'assoleixi un acord satisfactori amb la resta de partits independentistes, i tenint en compte el balanç de l'acord de Govern, Junts plantejarà a les seves bases les iniciatives adequades a tal situació", remarca el text, en la línia de la probable consulta a la militància sobre la continuïtat dins l'executiu que va verbalitzar fa tan sols unes setmanes Borràs a Catalunya Ràdio.

Cap al final de la ponència, en concret, s'aporten quatre elements que Junts considera clau per procedir a la declaració de la independència i mantenir-la en el temps. Són aquests: mobilització social "disposada a ser permanent"; entesa entre els actors polítics sobre la "no-voluntat" de l'Estat a negociar un referèndum pactat d'autodeterminació; la preparació de les estructures institucionals, polítiques i socials; i un "cert" nivell de suport internacional al dret de Catalunya a l'autodeterminació. "La confirmació de la declaració d’independència és una decisió que interpel·la tot el país ja que els dies i setmanes previs i posteriors a ella, requeriran un esforç extraordinari de tots els actors institucionals, polítics i socials implicats en l'assoliment d'un estat català independent", indica el text. En la primera part del congrés, celebrada aquest dissabte a Argelers, Borràs va defensar "recomençar" en procés en l'estrena com a presidenta.