Gairebé vuit de cada deu dones han patit violència sexual a Catalunya

En un 60% de les ocasions, l'agressor és un home conegut, però només un 12% dels fets acaben en denúncia, segons una enquesta del Departament d'Interior

Manifestació contra la violència masclista a Barcelona.
Manifestació contra la violència masclista a Barcelona. | Frederic Esteve
Sara González / Roger Tugas Vilardell
02 de juny del 2022
Actualitzat el 06 de juny a les 10:37h
Pràcticament vuit de cada deu dones catalanes han patit, com a mínim, un episodi de violència sexual des que tenien 15 anys. Aquesta és la radiografia derivada d'una enquesta de la conselleria d'Interior a què ha tingut accés NacióDigital i elaborada el 2019 per quantificar la dimensió de la victimització, la tipologia de violències patides, la freqüència i el perfil de l'agressor i les circumstàncies en les quals es van produir els fets. Les conclusions recullen que, en sis de cada deu casos, l'agressor era un home conegut per la víctima i que un 19% de les dones de Catalunya han patit set fets o més de violència sexual al llarg de la seva vida adulta.
 


L'estudi té en compte totes les violències sexuals, també aquelles considerades com a "normalitzades", les quals inclouen totes aquelles no identificades històricament com a accions masclistes, des de comentaris i gestos sexuals no volguts fins a insistència davant la negativa a tenir relacions sexuals, exhibicionisme o tocaments. Un 77% de les dones n'haurien patit d'aquest tipus al llarg de la seva vida i un 20%, durant l'últim any.

En total, però, fins a un 79% de dones han patit algun tipus de violència sexual i pràcticament una de cada quatre, l'any anterior a l'enquesta. I no es tracta exclusivament dels tan generalitzats comentaris o gestos de caràcter sexual, sinó que, si s'exclou aquesta categoria, encara un 70% respon que n'ha estat víctima d'altres tipologies, un 17% de les quals, el darrer any. Com es pot observar al primer gràfic, una quarta part, de fet, ha patit violència digital, una de cada cinc ha estat víctima de coaccions o intimidacions psicològiques, un 14% ho ha estat d'assetjament sexual a la feina i un 12% d'agressions sexuals, d'entre les quals un 9% de violacions o intents de violació.

L'estudi compta amb una mostra gran, de 10.015 dones, les quals van ser enquestades abans de la pandèmia. D'entre les conclusions, se n'extreu que un 34% dels agressors serien desconeguts, però fins a sis de cada deu sí que serien persones properes a la víctima, en especial parelles i exparelles (18%), amics (17%) i companys de l'àmbit laboral (13%). Així, mentre les violències normalitzades i digitals tenen sovint un desconegut com a autor, en el cas de les agressions sota coacció no és així, amb les parelles i exparelles com a principals protagonistes. En l'àmbit laboral, l'assetjament pot ser tant un superior (45%) com un company (40%).
 


En la immensa majoria dels casos, l'agressor estava sol, però en un 14% de les ocasions eren més d'un. En concret, un 12% de les violències normalitzades (excloent comentaris) s'exercirien en grup, especialment acorralaments. També ocorre en un 8% de les agressions sexuals i, dins d'aquestes, en el 6% de les violacions.

Els espais on ocorren aquests fets també depèn de la tipologia. Les violències normalitzades tenen lloc sobretot a l'espai públic (28%) i bars de copes i discoteques (15%), mentre que les agressions sexuals i violacions s'han produït en especial a la casa de la víctima (29%), però també a espais públics (17%), a casa de l'agressor (15%), a un bar de copes o discoteca (7%), un cotxe (6%) i a l'entrada, escales o ascensor d'un habitatge (5%). Pel que fa a les violències digitals, les principals plataformes on ocorren són Instagram (24%) i Facebook (21%), per davant del WhatsApp (15%).
 


L'enquesta d'Interior també explora el moment del dia en què es produeixen tots aquests episodis i la nit o matinada és quan tenen lloc la majoria de violències normalitzades, coaccions i intimidacions, i agressions i violacions. En canvi, moltes violències digitals arribarien també a la nit o de matinada, però sense majoritàries (25%), ja que moltes es patirien també a la tarda (20%). L'assetjament sexual a la feina s'exerciria sobretot al matí (34%) i, en menor mesura, a la tarda (26%) o fins i tot la nit o matinada (15%).
 


La victimització de les dones també té un component generacional. De fet, mentre un 84% de noies de 16 a 29 anys han estat víctimes de violències sexuals, ho haurien estat un 76% de les de dones de 30 a 49 anys, un 70% de les de 50 a 64 anys i un 51% de les de 65 i més anys. Segons els autors de l'enquesta, això es podria deure a la vida social més activa de les generacions més actuals, però també l'impacte de les violències digitals o la capacitat d'identificar més aquestes violències.

No es denuncien ni els casos greus
En tot cas, la majoria d'aquests fets no van arribar a la justícia. Només s'ha presentat denúncia per a un 12% del total de violències sexuals patides i, fins i tot en casos més greus com relacions sexuals sota coaccions, tocaments amb violència i intents de violació, aquests només s'han denunciat en un 16% d'ocasions. Els motius per no fer-ho (en el conjunt dels casos) són sobretot que no es consideraven prou greus (33%), per temor a no ser creguda o no poder aportar proves (25%), per por (11%, i 21% en les agressions més greus), per bloqueig emocional (9%) o perquè l'agressor era parella, familiar o amic (6%).

Acabin o no a la policia, aquestes agressions tenen efectes directes entre les dones que les han patit. Una de cada quatre víctimes durant l'últim any ha passat a tenir por de sortir sola, també una de cada quatre ha canviat la manera de relacionar-se amb els homes, un 14% ha fet canvis en les activitats habituals i un 8% ha modificat la manera de vestir (en ocasions durant una temporada i, en altres, de manera encara vigent). En un 61% dels casos, a més, la dona va situar-se més a la defensiva i espantadissa, un 40% va tornar-se més insensible, un terç va patir afectacions a la feina o estudis, una de cada quatre va tenir trastorns de son i una altra quarta part, dificultats per mantenir relacions sexuals.