El grup de Ciutadans a Barcelona, un final amb mala maror

Amb unes males perspectives electorals, el clima entre els tres regidors unionistes s'ha enrarit, amb Luz Guilarte i Francisco Sierra enfrontats mentre el veterà Celestino Corbacho prepara la retirada política

Francisco Sierra i Luz Guilarte, regidors de Cs
Francisco Sierra i Luz Guilarte, regidors de Cs | Europa Press
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 19:37h
Ciutadans no està aconseguint aturar a les enquestes la cruel davallada que té impacte en tots els àmbits institucionals on el partit és present. I l'Ajuntament de Barcelona no és una excepció. A un any de les pròximes eleccions municipals, quan el partit d'Inés Arrimadas encara ha de decidir qui serà el seu cap de llista ni com s'hi presentarà després de la fallida operació Valls, el grup municipal a Barcelona viu una situació de fort malestar intern que augura un epíleg com a mínim complex.

En només un any, el grup espanyolista ha perdut una regidora, Marilén Barceló, que va abandonar l'organització després de diverses enganxades fruit de la crisi interna, i ara un dels altres tres, Celestino Corbacho, prepara la seva retirada del consistori. Els dos restants, Luz Guilarte i Francisco Sierra, mantenen una tensa relació política, segons fonts del partit taronja. El 2019 la llista de l'exministre francès Valls avalada per Ciutadans i bona part de patriciat barceloní va obtenir sis regidors: dos són ara al nou partit Valents amb Eva Parera al capdavant, Barceló és no adscrita, i Ciutadans en conserva tres. 

Pugna pel cap de cartell
Guilarte i Sierra mai han tingut una bona sintonia política, malgrat que mantenen una relació personal correcta. Però ara, amb les perspectives a la baixa, la química personal entre ells se n'ha ressentit. El partit decidirà en els pròxims mesos qui serà el seu alcaldable. Fins ara, la cúpula de Ciutadans ha treballat amb l'única hipòtesi de concórrer sols a les eleccions i, en aquest cas, el nom de Guilarte és el que disposa de més consens intern per competir amb el PSC i Vox, que fa un any van menjar-se gran part del pastís electoral de Cs al Parlament. 

La regidora és considerada "seriosa" i apta en els debats, i a falta d'un fitxatge que s'assumeix que les circumstàncies polítiques fan improbable, tot apunta a que Guilarte seria ella la cap de cartell. Sierra, però, és un home ambiciós i, segons fonts del consistori, ambicionaria també ser l'alcaldable. Però pocs consideren que tingui opcions reals i la direcció assumeix que Guilarte té "més recorregut" per defensar els colors taronja.

Qui apareix al marge d'aquests conflictes és Celestino Corbacho. Exalcalde del PSC a l'Hospitalet de Llobregat, expresident de la Diputació i exministre de Treball, va ser una incorporació de Manuel Valls a la seva candidatura el 2019. Corbacho, amb una forta experiència institucional, s'ha mantingut volgudament apartat de les batusses internes. De fet, el seu caràcter d'independent l'ha ajudat a fer-ho i ell s'ha abocat a la tasca de regidor. La seva activitat, diuen a Ciutadans, ha anat de més a menys. L'exalcalde -que aviat complirà 73 anys- ja prepara la seva sortida del primer pla, que amb quasi tota probabilitat es produirà abans que acabi el mandat, cap a finals d'any, quan abandonarà el consistori.

Guilarte i Sierra neguen que mantinguin cap enfrontament. Guilarte, en declaracions a NacióDigital, assegura que la relació entre tots dos és "bona" i confirma la seva voluntat de ser cap de llista a les properes municipals. Sierra, per la seva banda, afirma que tots dos regidors tenen "una relació cordial, en general" i que seran unes primàries les que decidiran el cap de llista. Ell se'n descarta i ironitza amb el fet que no pot ser alcaldable per "no ser de Barcelona, on vaig arribar el 2006, no dominar bé el català i ser del Real Madrid".  

Sierra va reduir l'any passat un 15% la seva dedicació a l'Ajuntament de Barcelona per obrir un bufet d'advocats. Un signe més de la sensació que hi ha en tots els segments del partit d'un final d'etapa. Caldrà veure com afectarà la sortida de Corbacho a l'activitat i la dedicació del grup de Ciutadans.

Crisis des del primer dia
Que aquest període municipal seria dur per Ciutadans es va percebre abans mateix de la constitució del ple municipal. El partit va tancar un acord amb Valls i la seva plataforma, Barcelona pel Canvi. Va ser una de les coalicions més efímeres de la història. Valls va decidir facilitar l'elecció d'Ada Colau, però només el va seguir Parera produint-se així la fractura dins del grup.

Després vindria la marxa de l'exprimer ministre francès i el seu retorn a la política francesa -és candidat a l'Assemblea Nacional en les eleccions del juny- i l'abandonament de Ciutadans per part de la regidora Barceló, que va mantenir l'acta i és ara una no adscrita dins del ple. Barceló, coneguda per ser filla d'un torero famós, va tenir dificultats per moure's en la plaça de la política. Parera, per la seva banda, junt amb el regidor Òscar Benítez -que va entrar després de la renúncia de Valls-, formen el grup de Valents, la nova marca política de Parera, que també va ser durant un temps diputada del PP al Parlament. Barceló, molt propera a Valents, vota amb ells la major part de vegades. A un any de les urnes, el grup de Ciutadans encara pot donar sorpreses.