Airbnb a Barcelona, un negoci per als grans tenidors: acaparen quasi un terç dels pisos

Diverses empreses immobiliàries i turístiques també concentren una gran quantitat d'aquests habitatges, aprofitant la rendibilitat que aporta aquest model de lloguer

Turistes davant la Catedral de Barcelona
Turistes davant la Catedral de Barcelona | Yvelisse Teixeira
Cayetano Manchón
16 de juny del 2022
Actualitzat el 20 de juny a les 7:57h
El 31,4 % dels habitatges d'ús turístic gestionats per Airbnb a Barcelona està en mans de grans tenidors. La plataforma que va néixer com un nexe entre particulars per llogar immobles turístics ha vist com ha canviat el perfil de gran part dels arrendadors d'aquests pisos. Segons dades de la plataforma Inside Airbnb, al març de 2022 existien 16.402 apartaments turístics a la ciutat, dels quals 5.042 es trobaven en mans d'aquests grans propietaris (considerant com a tal els propietaris de més de 10 immobles a la ciutat gestionats des d'Airbnb).
 

Quan s'analitza per districtes, tal com es pot comprovar al gràfic anterior, la gran part dels habitatges en mans d'aquests actors es troben a les zones on més proliferen els pisos d'ús turístic. Així, a l'Eixample existeixen 2.130 pisos en mans de grans tenidors i a Ciutat Vella, 943. Malgrat això, aquests propietaris també han explotat les opcions que ofereixen altres zones de la ciutat, on hi ha immobles amb preus més baixos. És per això que, sobretot els últims anys, aquests actors també concentren gran quantitat de pisos en altres zones com Gràcia o el districte de Sants-Montjuïc.
 


Un dels grans propietaris que més pisos posseeix és un usuari que apareix amb el nom de Eva&Jack, disposant de 169 immobles, la majoria al districte de Ciutat Vella. Sota el nom de Miroslav, existeix un altre particular que compta amb un total de 152 habitatges repartits per quasi tots els districtes de la ciutat. El tercer gran tenidor a la ciutat apareix a la plataforma amb el nom de Joaquim, un usuari que acumula la titularitat de 107 pisos de lloguer turístic.

Airbnb proclama en el seu últim anunci que "tot és possible gràcies als amfitrions", però, quins són aquests amfitrions? Com s'ha vist, molts d'aquests són els mateixos amfitrions en gran quantitat de pisos. Però, a més, moltes vegades els propietaris no són ni persones físiques, sinó que són entitats i empreses privades. I es que Airbnb no sols posa en contacte als turistes amb particulars que volen llogar el seus pisos. Diversos hotels, empreses turístiques i immobiliàries han vist una oportunitat en aquesta plataforma per a expandir el seu negoci.

En total, al març del 2022, un 19% dels habitatges d'Airbnb de la ciutat estaven en mans d'empreses. Moltes d'aquestes entitats s'identifiquen amb el nom de l'empresa però, d'altres, utilitzen el d'algun empleat per dissimilar el nom real de l'organització que gestiona el pis.

Si es posa el focus en les empreses que més habitatges acumulen, s'observa que Habitat Apartments, una empresa de lloguer d'apartaments a Barcelona, concentra un total de 131 pisos a la plataforma. Acomodis Apartments, una companyia del mateix sector, compta amb 122 apartaments. La tercera entitat amb més pisos en propietat és Stay U-Nique, una empresa de gestió de vivendes turístiques, que posseeix 114 immobles.
 

 
El fenomen Airbnb ha canviat la forma en la que s'entén el turisme. La possibilitat de llogar pisos de forma esporàdica amb preus superiors als lloguers convencionals és una opció molt rendible per als propietaris. A més, es tant la seva capacitat transformadora, que els "gegants" del turisme tradicional, com els hotels o les empreses de l'àmbit turístic, destinen part del seu negoci en aquest model.

Les dades d'aquest article estan tretes d'Inside Airbnb, un portal que recull i organitza les dades que apareixen a la plataforma d'Airbnb per tal d'aportar informació a les comunitats locals sobre les vivendes d'ús turístic.