El Govern es posa un aprovat: diu que ja ha complert un terç dels compromisos de la legislatura

L'autoavaluació del pla de Govern situa la transformació verda al capdavant en nivell d'execució, mentre que la transformació feminista tindria el nivell més baix

Pere Aragonès i Jordi Puigneró, aquest dimarts.
Pere Aragonès i Jordi Puigneró, aquest dimarts. | ACN/Jordi Borràs
24 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:00h
L'executiu català afirma que ja ha complert el 33,9% de compromisos que es va imposar en el pla de govern per al global de legislatura, un terç del total. Així ho assegura en una avaluació presentada aquest dimarts pel president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró precisament per posar en valor la seva acció durant el primer any de mandat. Dels cinc eixos en què va dividir les actuacions, aquell on s'hauria avançat més en l'anomenada transformació verda (39,3%), mentre que els èxits serien per ara més tímids en l'agenda feminista (26,3%).
 


Aquesta avaluació que s'ha fet a si mateix el Govern, segons explica en un document, es basa en l'anàlisi de les quatre transformació promeses (social, verda, feminista i democràtica), les quals s'articulaven en 19 àmbits, 76 objectius, 782 mesures i 702 submesures concretes, abraçant des de "la defensa de la llengua i la nació catalana, la lluita per l'autodeterminació i la fi de la repressió" fins a "la lluita contra el canvi climàtic o la lluita feminista". Els detalls d'aquesta avaluació, de fet, estan disponibles des d'aquest mateix dimarts des d'una aplicació web amb l'objectiu "d'exposar de manera transparent i amb la voluntat de retre comptes de l'acció".

En concret, allò que desemboca en el percentatge de compliment de cada eix és el grau d'execució de les 1.486 mesures i submesures. Segons exposa el Govern, aquells ítems que no s'han iniciat es consideren al 0% d'execució, aquells planificats i amb tasques preliminars se situen al 10%, aquells en inici d'execució al 25%, els que es troben en ple desenvolupament poden trobar-se entre el 40% i el 60%, aquells en execució avançada pujarien al 80% i, finalment, aquells ja finalitzats obtindrien el 100%. Sempre, és clar, sota el mateix criteri de l'executiu català.

L'eix de "país just, amb bon govern i democràcia" obtindria un nivell de compliment del 29,2%, especialment elevat en l'àrea d'acció exterior (38%) i seguretat i emergències (35,2%) i per sota la mitjana a justícia (28,4%) i sobretot bon govern i govern obert (21,9%). El Govern en destaca l'obertura de sis delegacions a l'exterior fins a 20, el fons complementari de riscos per protegir servidors públics (també polítics encausats) o el canvi de criteri en relació a l'aplicació dels expedients vinculats a la llei mordassa per part dels Mossos.
 


El que l'executiu anomena transformació social es divideix en dos eixos, el primer del qual és el "país de drets, d'igualtat d'oportunitats i de benestar", amb una execució per ara del 35,6% de compromisos, especialment alt en polítiques educatives (43,1%) i d'habitatge (41,7%) i a la cua en cultura i llengua (28,9%) i salut i activitat física (31,1%), quedant pel mig les àrees de drets socials i inclusió (35,2%) i treball digne (34,5%). S'hi destaca la presentació del Pacte Nacional per la Llengua, els 917 milions per a polítiques actives d'ocupació, la gratuïtat del P-2 i la reducció de ràtios a P-3, o els 80 milions extres a l'atenció a la salut mental.
 


En relació a l'eix més econòmic, amb una execució global del 30,5%, el Govern situa el compliment en l'àmbit d'economia i hisenda en un 37,5%, per damunt dels de societat del coneixement (34,9%), polítiques digitals (32,3%) i, en especial, empresa i teixit productiu (23,2%). L'executiu posa en valor el projecte Aina per fer que la tecnologia entengui el català, la renovació en procés del Pacte Nacional per la Indústria, l'aprovació dels pressupostos del 2022 o l'increment en un 70% dels ajuts als grups de recerca.
 


L'àmbit de "país verd, equilibrat i connectat" seria el més avançat, amb quasi quatre de cada deu compromisos complerts, sobretot en agenda rural i polítiques agroalimentàries i en vertebració del territori (41,2% en ambdós) i quedant-se en el 34,7% en acció climàtica. L'acceleració de la transició energètica i l'aprovació de l'Agenda Rural de Catalunya són les dues mesures destacades pel Govern en aquest àmbit.
 


Finalment, la transformació feminista i d'igualtat seria la que va més endarrerida, malgrat que superaria el 25% d'execució quan precisament se supera el 25% de legislatura (en cas que duri quatre anys). L'àmbit de feminisme, en tot cas, aniria per davant, amb un nivell d'execució del 29,8%, mentre que el d'igualtat i drets humans se situa encara en el 23,4%. La Generalitat subratlla la presentació de l'Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i la No-Discriminació, la reserva del 40% de places de mossos, bombers i agents rurals per a dones o la multiplicació per quatre dels ajuts a l'esport femení.
 


Si es fila més prim en relació als 76 objectius del Govern, n'hi ha només dos on es consideri que s'hi han executat ja més de la meitat dels compromisos de la legislatura: els de consolidar l'agenda marítima com a marc per al desenvolupament i l'aplicació de la política marítima integrada a Catalunya (67,1%) i d'augmentar el parc públic d'habitatge i fomentar la promoció d'habitatge assequible i social (52,1%), per bé que també hi està molt a prop garantir un model de seguretat que garanteixi drets i llibertats (49,9%).

Altres àmbits on podria semblar que la situació és més complexa o encallada també reben autoavaluacions positives, com és el cas de l'objectiu d'enfortir el model d'escola catalana (complert ja en un 43,3%), la resolució democràtica del conflicte polític (35%) o assegurar el present i el futur del català (28,3%). Els àmbits on s'admet un menor compliment és l'enfortiment del bon govern i l'avenç cap a un govern obert (14,9%) i l'afavoriment de la transformació del sector turístic perquè sigui de més qualitat i sostenible (15,1%).

En relació a les mesures concretes de l'àmbit nacional, l'avaluació feta pública situa com a execució en desenvolupament (entre un 40% i un 60% d'acompliment, per tant) l'avenç cap a una resolució democràtica del conflicte polític amb l'Estat espanyol a través de la taula de negociació, així com també ho considera en el cas de la defensa de la fi de la repressió política, l'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació. Etiqueta com a "execució avançada" la culminació del procés de sol·licitud de llicència bancària per a l'Institut Català de Finances, malgrat que el Banc d'Espanya la va denegar el febrer i el mes següent es va presentar "un recurs per solucionar els aspectes tècnics de la desestimació".

Actuacions ja finalitzades
Entre les actuacions que consten com a finalitzades hi ha la negociació amb l'Estat per assolir els 22.000 efectius dels Mossos, l'aprovació de l'Estratègia catalana de seguretat i salut laboral, l'impuls del grup de treball per a la garantia del dret a l'habitatge, l'elaboració de la llei de moratòria d'incineradores o la limitació de les acusacions contra manifestants en casos que no hi hagi lesions d'agents.

Per contra, la mateixa autoavaluació situa com a mesures no iniciades l'acord amb l'Estat per ubicar el Memorial Democràtic a la comissaria de la Via Laietana, el traspàs de la gestió de les prestacions contributives d'atur, un pla de reindustrialització territorial, un pacte social per al teletreball, un programa de retorn de professionals de la salut a l'estranger, l'elaboració d'un mapa de dispositius de videovigilància, el Pacte Nacional de Salut o la modificació del Pla Hidrològic de l'Ebre per garantir-ne els cabals ecològics.