Els amics de Sanxenxo de Joan Carles de Borbó

El regatista Pedro Campos, net de José Calvo Sotelo, i l'alcalde de la localitat, Telmo Martín, esquitxat per casos de corrupció urbanística, són els amfitrions de l'emèrit

Joan Carles de Borbó en un acte a Sanxenxo, entre Telmo Martín i Pedro Campos.
Joan Carles de Borbó en un acte a Sanxenxo, entre Telmo Martín i Pedro Campos. | Europa Press
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:24h
Joan Carles de Borbó ja és a Sanxenxo, on divendres començarà el IV Circuit de la Copa Espanya de Vela. S'espera al rei emèrit al Club Nàutic, que presideix un dels seus amics íntims, Pedro Campos, que serà també el seu amfitrió, ja que l'exmonarca s'allotjarà a casa seva abans de traslladar-se dilluns a la Zarzuela per reunir-se amb el seu fill, Felip VI, i la reina Sofia. Però la realitat és que on es trobarà veritablement en família serà entre els seus amics de Sanxenxo, convertits en una mena de cort del declivi. Aquests són alguns dels més destacats personatges que envoltaran el pare del rei aquests dies.

Pedro Campos és un empresari i regatista que es va convertir en una figura central en la vida de l'emèrit després de la seva abdicació. Es coneixien de molt abans, des dels anys 80, a través de l'afició regatista que compartien. Els va presentar Josep Cusí, l'armador íntim de l'exrei. Però va ser a partir de la crisi del seu regnat i de la renúncia al tron que va reforçar el seu vincle amb Campos, quan les regates van ser també un refugi pel Borbó. En les darreres hores, el regatista fins i tot ha declarat que per saber quan ve l'emèrit només cal saber quan comencen els campionats de vela.

Un seguit de triomfs saluden el palmarès de Campos: 17 campionats del món, 11 copes del Rei de Vela. Però potser el més destacat del seu perfil és el que el vincula a un dels noms de la història d'Espanya. Pedro Campos Calvo-Sotelo és net del protomártir de la Cruzada, José Calvo Sotelo, líder de la dreta monàrquica durant la Segona República i assassinat el 13 de juliol de 1936. El regatista és fill d'Enriqueta, una de les filles del polític mort, que sempre va tenir present el record de les darreres hores de Calvo Sotelo, detingut a casa seva quan ella tenia 15 anys. 

El pare del regatista era Marcial Campos Fariña, enginyer d'Endesa, propietari de les termes de Cuntis, una rellevant instal·lació balneària que ara gestiona l'amfitrió de l'exrei. Pedro Campos va entrar en el negoci de les empreses de velers i va arribar a presidir North Salis a Espanya. És considerada la major companyia del món en el sector. Està casat en segones núpcies amb la brasilera Cristina Franze, que té gairebé 30 anys menys que ell. 

Va ser Campos qui va animar l'emèrit a tornar a navegar i va idear un sistema que permetia fer-ho assegut. El 2015, Joan Carles de Borbó va tornar a les regates amb el veler Acacia, propietat d'un altre amic de Sanxenxo, Mauricio Sánchez Bella. Un nom que porta també ressons de l'ahir. Pilot d'Ibèria de professió, es tracta del fill de l'exministre d'Informació i Turisme de Franco entre el 1969 i el 1973, Alfredo Sánchez Bella, alineat amb els sectors més intransigents del règim.  

Un alcalde esquitxat
Un dels amics que ja feia dies que esperava amb candeletes l'emèrit és l'alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín. Empresari de la construcció i dirigent del PP de Galícia, ha tingut ambicions més enllà del seu poble i va aspirar també a l'alcaldia de Pontevedra. La seva gestió a Sanxenxo ha estat sempre envoltada de polèmiques, sobretot per la seva política urbanística. En una primera etapa com a alcalde (1999-2006), un seguit de llicències urbanístiques va acabar als tribunals. El pla general aprovat en aquesta etapa estava ple d'errors que, segons va informar El País, van suposar diverses intervencions judicials que van ferir greument les finances municipals. 

Telmo Martín va recuperar l'alcaldia després d'una etapa en què va ser diputat al Congrés. Un cas de sobrepreus en la taxació d'habitatges protegits que va afectar la seva constructora, Construcuatro, va iniciar un llarguíssim litigi que va culminar en una sentència del Tribunal Suprem que li va imposar una sanció de 2,5 milions d'euros. L'any 2010, la justícia també va obligar a enderrocar un edifici de la seva empresa per construir en sòl protegit a la platja de Sanxenxo. Malgrat aquests afers, Telmo Martín va recuperar l'alcaldia. Enfront les controvèrsies i escàndols que l'han envoltat, Sanxenxo ha continuat sent una plaça forta del PP i l'alcalde ha rebut sempre el suport ferm d'Alberto Núñez Feijóo.