La nova llei de l'avortament no reduirà ni suprimirà l'IVA dels productes d'higiene menstrual

El ministeri d'Hisenda bloqueja aquesta mesura de la nova legislació per no deixar d'ingressar uns 30 milions d'euros

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una imatge d'arxiu | Europa Press
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 22:10h
La nova llei de l'avortament fa marxa enrere i no reduirà l'IVA dels productes d'higiene menstrual ni femenina. Inicialment, l'esborrany del Ministeri d'Igualtat anava més enllà i preveia la supressió de l'IVA d'aquests productes essencials per a la higiene i les cures de les dones. Ara, però, segons ha confirmat la ministra Irene Montero, el departament d'Hisenda del govern espanyol ha tombat aquesta mesura.

La secretària d'Estat del ministeri d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha explicat a TV3 que l'obstacle de les negociacions amb Hisenda són 30 milions d'euros. "[Aquests diners] Són, per exemple, els sobrecostos de l'M-30 de Madrid. Amb aquests diners podríem haver pagat l'IVA de les dones espanyoles durant 69 anys. Confio que la part majoritària del govern reflexioni i modifiqui la seva postura", ha explicat.

La reforma de la llei arribarà "acabada" demà al Consell de Ministres, ha explicat Montero a la Cadena SER, "encara que fins l'últim moment es podran fer observacions". En els últims dies, les negociacions entre els membres socialistes del govern espanyol (que inclou el departament d'Hisenda) i el ministeri d'Igualtat han estat "intenses". Tot i aquest desacord, els membres del PSOE i de Podem de la Moncloa han arribat a un acord crucial per la baixa per regla dolorosa, que finalment no tindrà cap límit de dies imposat per llei. "Per primera vegada parlarem en una llei de salut menstrual i que les institucions se n'han d'ocupar", ha explicat la ministra.

Un dels conflictes generats a partir de la negociació entre els dos ministeris és, precisament, la rebaixa de l'impost de l'IVA dels productes d'higiene menstrual. En l'acord de govern signat el desembre del 2019, totes dues formacions establien que es rebaixaria del 10% actual a un 4%. Encara que la reforma de la llei contemplava suprimir-lo de manera total, tampoc s'ha acordat una rebaixa.

La nova legislació sobre l'avortament permetrà a les menors de 16 a 17 anys interrompre l'embaràs sense el permís dels seus pares. Garantiria el dret a l'avortament a través del sistema de salut pública, a més d'introduir altres canvis significatius per al dia a dia de les dones. En aquest sentit, des d'Igualtat asseguren que els canvis que introduirà la nova llei serà "una millora pel dia a dia de les dones".