10 morts en un nou tiroteig als Estats Units retransmès per Twitch

L'atacant, un jove blanc de 18 anys, havia publicat a Internet un manifest racista on detallava el seu pla i els motius que el conduïen a fer-lo realitat

L'atac simbolitza un dels dies més foscos de la història de Buffalo
L'atac simbolitza un dels dies més foscos de la història de Buffalo | Agències
15 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:15h
10 persones han mort i tres han quedat ferides en un nou tiroteig als Estats Units. Un supermercat de la ciutat de Buffalo (Nova York) ha estat víctima d'un crim d'odi retransmès arreu del món a través de la plataforma de vídeos en línia Twitch. Fonts policials informen que un jove blanc, de 18 anys i de fora de la ciutat, després de conduir diverses hores ha arribat al pàrquing de l'establiment al voltant de les 14:30, hora local. Ha baixat del vehicle fortament armat, amb una armilla antibales i un casc, on duia enganxada una càmera per gravar tot el que succeïa. A l'aparcament, ja ha disparat quatre persones i matat a tres. Un cop dins, ha obert més foc, també contra les forces de seguretat, que responien incrementant la munició. Un dels difunts, és un vigilant.

Quan la policia de la ciutat ha arribat al comerç ja era massa tard i el nombre de víctimes havia crescut. Un cop l'han pogut retenir, ha amenaçat de matar-se apuntant-se amb la pistola al coll. Finalment, ha acabat per rendir-se i ara és sota custòdia policial. El xèrif del comtat d'Erie (Nova York), John Garcia, ha explicat en roda de premsa que darrere de l'atac hi ha una ideologia racista i l'advocada dels Estats Units a la ciutat, Trini E. Ross, ja ha anunciat que investigarà els fets com a tal. "Això ha estat pura maldat, un delicte d'odi per motius racials", ha sentenciat Garcia. El supermercat és a una zona majoritàriament negra de la ciutat, anomenada Masten Park. De les 13 víctimes, onze eren de color. El detingut ha estat identificat com Payton S. Gendron, que s'ha declarat innocent de crims d'assassinat en primer grau, un delicte pel qual podria ser condemnat a cadena perpètua sense llibertat condicional.

L'alcalde de Buffalo, Byron Brown, ha manifestat que "aquest és el pitjor malson que una comunitat pot encarar, estem patint i estem furiosos ara mateix com a comunitat". Un dels materials amb els quals ara treballen els investigadors a càrrec del cas és un manifest suposadament escrit per l'atacant i publicat a Internet en què defensava que la comunitat blanca estatunidenca estava en perill de ser substituïda per la negra, una ideologia racista coneguda com "la gran substitució". En aquest text, també explicava que hauria pres de referència anteriors massacres racistes com l'ocorreguda a una mesquita a Nova Zelanda, la d'una cadena de supermercats Walmart a Texas o la d'una sinagoga jueva a Alemanya, totes tres del 2019. Després, hauria detallat, en més de 12 pàgines, quin equipament faria servir per atacs similars i hauria assegurat que el "conservadorisme està mort". 

La portaveu de Twitch a Amèrica del Nord ha comunicat que han cancel·lat el canal de l'atacant: "L'usuari ha estat suspès de forma indefinida del nostre servei i estem posant en marxa totes les accions apropiades, inclòs el monitoratge dels comptes que estiguin tornant a penjar el contingut". A hores d'ara, encara hi ha captures de pantalla circulant per Internet d'altres vídeos que havia penjat Gendron anteriorment. Una d'elles mostra una llista de "coses per fer", entre les quals es troba: "acabar d'escriure el manifest" o "comprovar que el directe funcioni bé abans de l'atac real". Aquestes publicacions s'haurien fet a la xarxa social Discord, no a Twitch, però la policia assegura que el nom d'usuari en ambdues plataformes concorda.

Segons l'Arxiu de Violència amb Armes dels Estats Units, aquest és el tiroteig amb més víctimes mortals del 2022. Abans d'aquest atac, s'havien produït els de Sacramento, el 3 d'abril; Corsicana (Texas), el 5 de febrer i Milwaukee, el 23 de gener, amb 6 morts cadascun. El rècord històric de morts per armes al país va ser el 2020, amb un augment del 35% respecte de l'any anterior, segons els Centres pel Control i la Prevenció de Malalties. Un augment històric.