Bàscara es proclama primer «territori alliberat» de la República catalana

Activistes de Desobediència Civil estableixen passos fronterers, ofereixen passaports catalans i creen una moneda pròpia

 Pas fronterer a Bàscara, primer «territori alliberat» de la República Catalana
Pas fronterer a Bàscara, primer «territori alliberat» de la República Catalana | Desobediència Civil
07 de maig del 2022
Actualitzat el 08 de maig a les 8:25h
Bàscara, municipi de l'Alt Empordà, s'ha declarat aquest dissabte primer "territori alliberat" de la Repúblicacatalana. Tot plegat forma part d'una iniciativa del grup d'activistes Desobediència Civil, que ja ha instal·lat passos fronterers a les entrades del municipi i ofereix un passaport català a qualsevol persona que hi accedeix.
 
Entre altres mesures, també han creat una moneda pròpia, el cat, i han penjat cartells al balcó de l'Ajuntament contra la bandera i la monarquia espanyoles. Tal com han detallat en un comunicat, el seu objectiu és exercir un "control efectiu del territori" mitjançant la desobediència civil. "Només des de la unitat, la desobediència i la ruptura podrem construir entre tots la nova etapa que cal obrir urgentment", asseguren.
 

Bàscara, primer «territori alliberat» de la República Catalana Foto: Desobediència Civil


Els activistes declaren Bàscara "alliberada" i sota control de la República catalana. Això, segons detallen, comporta que el municipi no està sotmès a la llei espanyola, sinó que regeixen les normes internacionals fins que hi hagi una legislació pròpia catalana. A més, asseguren que queden expulsades les "forces d'ocupació, elements de tirania i autoritarisme" de l'Estat.

Tot plegat ha de significar l'inici d'un "període d'alliberament nacional" en què cada municipi i poble de Catalunya decideixi sobre la seva autodeterminació. "Fem una crida a estendre arreu l'alliberament, a fer visible l'ocupació espanyola i francesa, organitzem-nos i recuperem la iniciativa, aixequem la bandera de la revolta popular", conclouen.