Karine Jean-Pierre: la primera portaveu negra i lesbiana de la Casa Blanca

Té 44 anys, és filla d'immigrants haitians i substitueix Jen Psaki, que marxa per ser presentadora al canal de televisió nord-americà MSNBC

06 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:53h
Jean-Pierre havia estat assessora de Biden quan era vicepresident
Jean-Pierre havia estat assessora de Biden quan era vicepresident | Europa Press
Karine Jean-Pierreés la primera portaveu negra i obertament homosexual de la Casa Blanca. Una excepcionalitat que no hauria de sorprendre ni ser notícia en ple segle XXI. Però ho és i és motiu d'alegria perquè marca el camí perquè altres com ella, i tothom que s'ha sortit del que era la norma fins ara, pugui arribar a llocs de poder. 

Jean-Pierre té 44 anys i va néixer a Martinica, una illa caribenya de domini francès. Els seus pares són haitians que van immigrar als Estats Units. Des que Joe Biden es va convertir en president dels Estats Units -el gener de 2021-, ha fet de número dos de l'actual portaveu, Jen Psaki, que té previst deixar el càrrec el pròxim 13 de maig per començar a treballar com a presentadora al canal de televisió nord-americà MSNBC.

De fet, Jean-Pierre ja té experiència contestant preguntes dels periodistes. Ha encapçalat les rodes de premsa de la Casa Blanca en diverses ocasions. Un fet amb què també ha fet història, ja que ha estat la primera dona negra en tres dècades que pujava a un faristol a respondre en nom de l'executiu nord-americà. "És realment un honor ser aquí. Dono importància a aquest moment històric", ha expressat Jean-Pierre davant els mitjans de comunicació. Abans d'ella, només una altra dona afroamericana havia estat en aquesta posició: Judy Smith, subsecretària de premsa de George H.W. Bush (1989-1993). 

Psaki ha parlat a Twitter de la seva substituta com una "dona extraordinària, apassionada, intel·ligent i amb uns principis morals forts, el que la converteix no només en una gran professional sinó també en una gran mare (té una filla) i gran persona". Biden, en un comunicat, també s'ha desfet en elogis cap a Jean-Pierre, que va ser la seva assessora quan ell era vicepresident de Barack Obama (2009-2017). El pròxim rostre de les seves polítiques a Washington té experiència tant al sector públic com privat i ha participat en nombroses campanyes presidencials, incloses les d'Obama -del 2008 i el 2012-, i la de Biden el 2020. L'ascens de Karine Jean-Pierre és una mostra més de l'aposta per la diversitat que ha impulsat Biden en els càrrecs governamentals dels Estats Units. De fet, el seu executiu és el més divers de la història de la nació. Com a mostra: Kamala Harris, la primera dona i la primera afroamericana que és vicepresidenta; Janet Yellen, la primera dona secretària del Tresor; Lloyd Austin, el primer secretari de Defensa afroamericà; Pete Buttigieg, el primer membre de gabinet obertament homosexual; Deb Haaland, la primera secretària indígena per gestionar política indígena; Alejandro Mayorkas, el primer llatí al capdavant de la Seguretat Nacional; Xavier Becerra, fill d'immigrants mexicans que dirigeix Sanitat; Avril Haines, la segona dona al capdavant de la CIA... Biden va prometre "un gabinet que s'assembli als Estats Units" i en total hi té un 48% de dones i un 52% de persones negres, llatines i d'altres minories.