Un president que troba consol al Cercle d'Economia

L'entitat econòmica defensa en les seves jornades, que obre Aragonès els projectes dels Jocs d'Hivern i l'ampliació del Prat mentre mostra irritació amb Colau, que els titlla de "naïf"

Pere Aragonès durant l'acte al Cercle d'Economia.
Pere Aragonès durant l'acte al Cercle d'Economia. | ACN
04 de maig del 2022
Actualitzat a les 22:32h
Des de fa anys, els presidents de la Generalitat inauguren les jornades del Cercle d'Economia amb la sensació que juguen en terreny contrari. Això s'ha fet més evident des de l'inici del procés i el conflicte polític. Malgrat que l'entitat sempre ha apostat per posicions moderades i per terceres vies, hi ha hagut un mur invisible entre els dirigents catalans i els sectors econòmics majoritaris. Però una cosa està clara: la intervenció del president Pere Aragonès -que ha inaugurat aquest dimecres la 37a edició de les jornades del Cercle- ha tingut millor acollida que el de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha irritat una part dels assistents.

Pere Aragonès ha fet una intervenció molt contundent referint-se al Catalangate de manera descarnada. L'escàndol ha causat danys molt greus a les relacions entre el Govern català i l'espanyol, i amenaça la legislatura. Conscient que s'adreçava a un públic obsedit per l'estabilitat i molt influent. el president català ha llançat un advertiment a Pedro Sánchez, a qui ha acusat de "dinamitar el diàleg" i li ha reclamat una "inflexió imprescindible". 

Aragonès ha fet una aproximació a alguns dels temes sensibles pel Cercle, com l'ampliació del Prat, i ha recordat l'acte de l'IESE del 2007 en què l'elit econòmica va reclamar un canvi en la gestió de l'aeroport. El president de la Generalitat ha afirmat que el tema del Prat no és tan sols un problema d'infraestructures sinó també de gestió, per a la qual ha reclamat un paper important per al Govern. 

Els comentaris que s'escoltaven després del discurs d'Aragonès eren respectuosos amb el to i els missatges del president. "Ha estat correcte", resumia un important dirigent empresarial. Un destacat empresari ha comentat que "Aragonès ha estat dur amb Sánchez, però això respon a la situació política". Una opinió que era compartida per una persona del món financer: "Aragonès ha llançat missatges d'empatia i ha agradat, encara que es pugui discrepar de la seva filosofia política". També ha causat bona impressió l'apel·lació que ha fet a millorar l'autoestima, en especial la frase que "no es respecta un projecte que sempre plora".

Faus busca un espai comú amb Aragonès
Aquestes seran les darreres jornades del Cercle que presidirà Javier Faus. El dirigent empresarial ha buscat un espai de trobada amb el president de la Generalitat. Ho ha fet quan, després de reclamar "diàleg, pragmatisme i bones dosis de realpolitik" a Aragonès, ha emès també un missatge crític amb l'estat, al criticar "l'infrafinançament" de Catalunya i el "mal repartiment del poder a Espanya", en línia al discurs "tercerista" del Cercle.

Colau irrita el Cercle
La intervenció de l'alcaldessa Ada Colau ha estat "molt més dura", en paraules d'un dels assistents. Ada Colau ha començat carregant, com un avís a navegants, contra la possibilitat d'una gran coalició a Espanya, una opció que ella sap que compta amb partidaris en els àmbits patronals. Per Colau, això seria "un immens error" i suposaria un immobilisme polític. Pe`ro on Colau ha aconseguit incomodar una part de l'auditori ha estat quan al defensar la seva gestió, ha assegurat que el dilema no era entre "creixement i decreixement" sinó entre "les ciutats del passat i les del futur". 

"Alguns es volen quedar al segle XX", ha assegurat Colau, que ha afirmat que les ciutats del passat són les de "l'especulació i els privilegis", mengtre que les del futur són les que aposten per les renovables i un model amb energies sostenibles. Aquest argument és el que ha emprat per rebutjar l'ampliació d el'aeroport, que segons ella seria optar per "energies insostenibles"

Colau ha "gosat" dir que fer aquestes distincions eren "naïf" i que abans de criticar s'han de conèixer les dades, recordant alguns èxits, com ser seu del congrés de l'audiovisual o el campionat Copa Amèrica, o el fet que la ciutat atregui el 70% de les empreses tecnològiques de l'estat. Colau ha assegurat que "molts ens han triat però nosaltres també hem triat. Perquè no es tracta de dir que sí a tot perquè nosaltres tenim un model". 

"No comment", afirmava una assistent a la sortida de l'acte amb Colau. "Quina cara que té", sentenciava gràficament un altre. Els empresaris i directius que solen assistir a les jornades poden entomar moltes coses, però no que precisament des de l'esquerra algú els anomeni "naïf" o els demani que argumentin amb més dades.  

El Cercle juga a fons la carta Barcelona
El primer dia de les jornades ha conclòs precisament amb una taula rodona sobre El moment de Barcelona, que ha reunit, moderats per Mònica Ribé, de la junta del Cercle, a Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde de Barcelona; Alejandro Blanco, president del COE; Damià Calvet, president del Port; Grant Dalton, organitzador de la Copa Amèrica 2024, i Josep Miquel Piqué, doctor en Ecosistemes d'Innovació. Ponents que resumeixen bé els grans projectes acaronats pel Cercle.

La taula ha estat tot un missatge de les prioritats del Cercle en aquests moments. Mònica Ribé s'ha referit al 30 aniversari dels Jocs de Barcelona, aquell esdeveniment convertit en un símbol dels projectes que sedueixen els sectors econòmics, que són ambiciosos, però no en el pla polític. Jaume Collboni ha obert el foc defensant l'ampliació del Prat i assegurant, contestant Colau, que "sí que es tracta de la Barcelona del sí o la Barcelona del no". Collboni ha defensat els Jocs d'Hivern i elogiant l'alcalde que primer en va parlar, Jordi Hereu, present a l'auditori -és membre de la junta del Cercle- i que ha estat aplaudit.

Tots els ponents han defensat -animats per una moderadora molt entusiasta- tots els grans esdeveniments i projectes, i un model basat en el creixement. Damià Calvet ha destacat el paper central del port de Barcelona en el corredor mediterrani i la seva condició de node de comunicacions. Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, ha destacat que els Jocs d'Hivern és "un projecte de progrés" i el seu poder "unificador".

Blanco ha insistit en què tots els Jocs han generat riquesa per als territoris i que els Pirineus mai han acollit uns Jocs. La regeneració del territori i els "valors" del projecte, com la unió de totes les institucions polítiques, els ha esmentat Blanco com els punts forts del projecte. El president del COE ha elogiat de manera emfàtica el suport donat per Pere Aragonès als Jocs, que ha qualificat d'"impressionant". Unes paraules que han corroborat l'acollida que avui ha tingut el president de la Generalitat. 

 
Arxivat a