Margarita Robles, la ministra preferida... per la dreta

La titular de Defensa és l'única membre del govern espanyol que aprova entre els votants conservadors i agrada, fins i tot, a aquells que avalen Abascal

04 de maig del 2022
Actualitzat el 05 de maig a les 11:35h
La ministra de Defensa, Margarita Robles, es troba al centre de la polèmica del cas del Catalangate. Malgrat això, només està sent pressionada per l'independentisme i pels seus socis de govern de Podem i, al contrari del que ocorreria en situacions similars a altres països, el gruix de l'oposició no fa cap tipus de moviment per incomodar-la o, fins i tot, l'avala. La dreta espanyola no veu amb mals ulls l'espionatge contra els dirigents catalans i, a més, la demoscòpia evidencia que és la ministra preferida pels conservadors, ja abans i tot de l'esclat de la guerra a Ucraïna i l'escàndol de Pegasus. La seva bona relació amb la dreta mediàtica així ho avala també.

Robles va dinamitar l'estratègia de Pedro Sánchez de perfil baix un cop va esclatar el cas dels espionatges quan va justificar-los al Congrés i va menysprear The New Yorker i el periodista que va publicar la notícia, i aquest dimecres ha tornat a justificar implícitament la guerra bruta a la comissió de Defensa de la cambra baixa. Una actitud patriòtica accentuada els darrers dies, però ja conreada amb anterioritat entre uniformes militars i banderes estatals, i que havia seduït part d'una base social que estranyament veu amb bons ulls el partit i espai que representa.

Així ho acrediten els baròmetres del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que han demanat valoracions dels membres del govern espanyol en tres ocasions des de l'última crisi, aplicada l'estiu passat -amb l'excepció del relleu puntual de Manuel Castells per Joan Subirats-: l'octubre passat i el gener i març d'aquest any. Segons el conjunt d'aquestes avaluacions, Robles és la ministra millor puntuada, amb un 5,5 de mitjana -en una escala d'1 a 10-, per davant de les vicepresidentes Yolanda Díaz (5,4) i Nadia Calviño (5,3), les altres que aproven. Ara bé, no ho és precisament pel suport dels enquestats d'esquerres, sinó tot el contrari.
 


Tal com evidencia l'anterior gràfic, Robles és l'única membre del govern espanyol a qui aprova el conjunt de votants de PP, Vox i Cs, amb un 5,1, clarament per damunt de Calviño (4,5). En canvi, entre els electorats de PSOE i Podem, Díaz és la preferida amb diferència, amb un 7,2, superant nítidament Calviño i Robles (6,4), les quals obtenen també bones puntuacions. Tant els votants de l'oposició estatal com dels partits a la Moncloa situen les ministres de Podem Ione Belarra i Irene Montero a la cua, malgrat que els primers les suspenen amb un 2 i els segons les aproven.

En canvi, pel que fa als electorats de l'independentisme català, Robles se situava ja entre les pitjor valorades fins i tot abans que esclatés el Catalangate, amb un 4,1, només per damunt Fernando Grande-Marlaska i l'exlíder del PSC Miquel Iceta i en empat tècnic amb altres ministres com Reyes Maroto,Pilar Alegría o l'exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez. La ministra de Defensa és la que, en aquest cas, obté una nota més baixa entre l'independentisme en relació a la mitjana global, mentre que Belarra i Irene Montero són les que milloren més la valoració, per bé que Díaz lidera una classificació copada per aquestes i altres dirigents de Podem.

Si s'afina la lupa pel que fa a electorats concrets, Díaz és també la preferida pels votants del PSOE, que situen Robles en segon lloc, empatada amb Calviño. La vicepresidenta de Podem és també la que agrada més als votants del seu partit, els quals, en aquest cas, situen la ministra de Defensa com la menys valorada, en empat tècnic amb altres ministres com José Manuel Albares, Raquel Sánchez o Reyes Maroto.

Ara bé, si Robles no aconseguia ser la preferida de les bases dels partits que l'han situat a la Moncloa, sí que ho és per a les de la dreta espanyola. En el cas del PP, els seus votants només aproven a la ministra de Defensa, amb un 5,2, clarament per damunt de Calviño (4,6), mentre que els de Vox, malgrat suspendre-la amb un 4, també li posen la nota més alta, molt per sobre de la vicepresidenta econòmica. Els electors de Cs aproven tant a Robles com a Calviño, però la primera amb un còmode 5,6 de mitjana i la segona, amb un 5,2 més just.

D'aquesta manera, el fet que Robles se situï com la ministra amb major nota al CIS del govern espanyol -i per tant, que Sánchez tingués més difícil rellevar-la, si volgués fer-ho- no es deu tant a valoracions bones entre les pròpies bases -que hi són-, sinó en nivells d'acceptació molt rellevants entre les alienes. Si es fa la mateixa anàlisi dels tres baròmetres del CIS però tenint en compte la ideologia, el resultat és encara més clar: la titular de Defensa escala posicions com més de dretes és l'enquestat.
 


Així, Díaz es la ministra més valorada amb diferència pels espanyols que se situen a l'esquerra de l'escala ideològica, 1,3 punts per damunt de Robles, que es queda en una posició intermèdia. La vicepresidenta de Podem segueix al primer lloc entre els enquestats de centre esquerra, però, en aquest cas, la titular de Defensa ja aconsegueix el bronze. I Robles ja assoleix el primer lloc entre els espanyols de centre, els quals només l'aproven a ella i a Calviño. Entre els de centre dreta ocorre el mateix, mentre que els que estan més a la dreta prefereixen també a la ministra de Defensa, l'única a qui situen sobre el 5, si es té en compte el marge d'error.

És igualment interessant fer la mateixa comparació tenint en compte aquells enquestats que aproven i suspenen a cadascun dels líders dels partits estatals, especialment en relació a aquells que veuen amb bons ulls als dirigents de l'oposició. I és que Díaz és la preferida per aquells que aproven a Pedro Sánchez, amb Robles i Calviño en segon lloc, a certa distància. En canvi, però, la ministra de Defensa és la favorita per aquells que aproven als líders del PP, Pablo Casado o Alberto Núñez Feijóo -en funció de la data de l'enquesta-, de Vox, Santiago Abascal, i de Cs, Inés Arrimadas.
 


Els enquestats que aproven als líders populars són generosos a l'hora de puntuar ministres, en la mesura que atorguen un còmode 6 a Robles i també aproven a Calviño (5,5) i a Díaz (5,2) i situen sobre el 5 a Albares i Darias. Un fet similar ocorre amb aquells que aproven a Arrimadas, també amb Robles per davant amb un 6,2, però allò més curiós s'observa entre aquells que aproven a Abascal, que només puntuen amb més d'un 5 a Robles (5,2). Curiós pel fet que una ministra del govern de PSOE i Podem a qui tant ataca Vox pugui agradar als votants d'aquesta força d'extrema dreta.

En tots els casos, la ministra de Defensa obté millors valoracions entre el mateix electorat del PSOE, entre els enquestats d'esquerres i entre els que aproven als líders que estan a la Moncloa, però les dades posen de manifest que, a diferència de pràcticament la totalitat dels seus companys del consell de ministres, ha aconseguit certa acceptació o, fins i tot, seducció entre la dreta i les bases alienes. És probable, a més, que la gestió que està fent de la guerra a Ucraïna, amb un militarisme gens dissimulat, i sobretot del Catalangate, tancant files amb el CNI i les clavegueres de l'Estat, pugui reforçar aquest vincle.