Llibertat amb càrrecs per al regidor de Valls investigat per abusos sexuals a menors

Els fets denunciats contra Marc Ayala haurien succeït l'any 2015, just quan va iniciar la seva carrera política com a representant municipal

Marc Ayala
Marc Ayala | Diputació de Tarragona
NacióDigital
04 de maig del 2022
Actualitzat a les 19:28h
Marc Ayala, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls i membre de Junts per Valls, va ser detingut per part dels Mossos d'Esquadra aquest dimarts al vespre, pels volts de les set, acusat d'un presumpte delicte d'abús sexual a menors. Segons ha avançat RAC1, els fets denunciats haurien succeït l'any 2015, quan Ayala tenia 27 anys, justament l'any en què aquest vallenc va iniciar la seva carrera política com a representant municipal.

El regidor ha passat aquest dimecres a disposició judicial per declarar telemàticament i a les sis de la tarda ha quedat en llibertat en càrrecs. Fonts judicials apunten que com a mesures cautelars se li ha retirat el passaport i se li ha prohibit sortir del territori, així com també haurà de comparèixer al jutjat sempre que sigui requerit. Marc Ayala, de 33 anys, és actualment el portaveu del seu grup municipal i diputat a la Diputació de Tarragona.

Segons ha publicat l'Ara, el noi de 13 anys que va denunciar els fets no hauria estat l'única víctima d'abusos sexuals. Concretament, segons una investigació del mateix rotatiu, l'ara regidor s'apropava als menors a través del Grup de Teatre Principal de Valls, que representen entre d'altres el Pessebre Vivent de la capital de l'Alt Camp, i en alguna ocasió els duia a casa seva.

Un segon jove de 14 anys ha relatat que va conèixer Ayala a través dels assajos i durant un temps van mantenir relacions sexuals, quan Ayala li deia que no expliqués res. Els fets van passar el 2014 i s'haurien allargat diversos mesos.
 

Marc Ayala, a l'esquerra de la imatge, en una imatge de l'any 2015, el moment en què es van denunciar els fets. Foto: Ajuntament de Valls


Relacions "consentides"
El jutjat d'instrucció 2 de Valls ha deixat en llibertat amb càrrecs el regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala. En la seva declaració davant el magistrat el regidor hauria reconegut una relació sentimental i haver mantingut relacions amb el jove, però no pas el 2015 sinó els anys 2019 i 2020, quan ja tenia setze anys. L'acusació particular havia demanat presó preventiva, mentre que la fiscalia ha demanat una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació amb la víctima.

L'investigat, que només ha respost preguntes del seu advocat, ha explicat que va mantenir relacions consentides amb el jove quan aquest ja tenia 16 anys, el 2019 i 2020, i per tant ja podia donar el seu consentiment legal.

Segons fonts properes a la víctima consultades per l'ACN, el jove, en canvi, explica que des del 2015, quan ell tenia 13 anys, va mantenir una relació tòxica i de poder amb l'ara regidor, a qui la diferència d'edat i la formació en arts escèniques li donava autoritat dins del grup de teatre. Fa mesos, durant la pandèmia, el jove va començar a reflexionar sobre aquells fets i mitjançant teràpia i acompanyament emocional es va sentir prou preparat per explicar-ho. La setmana passada va presentar la denúncia formal davant dels Mossos d'Esquadra, que aquest dimarts van detenir el sospitós.

Al Grup del Teatre Principal de Valls, del qual Ayala i la víctima en són membres, ja fa temps que hi havia certa mala maror. Fa uns mesos diversos membres del grup, entre els quals el noi que ha denunciat Ayala per abusos, van queixar-se a la junta directiva d'alguns comportaments inapropiats en el tracte de diversos membres de l'entitat, però lluny de l'àmbit sexual. La junta va aplicar un protocol intern per analitzar els casos.