Bustos obté el tercer grau dos mesos després d'entrar a la presó

És una modalitat més restringida però que li permet sortides, està condemnat a tres anys per retirar multes a familiars

Bustos camí de la presó a principis d'any
Bustos camí de la presó a principis d'any | Àlex Verdejo
26 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:37h
El passat 12 de gener, a pocs dies que caduqués el termini fixat de 30 dies, l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos va ingressar al Centre Penitenciari de Lledoners. Dos mesos després ha sortit amb règim de tercer grau restringit, tal com ha informat Crónica Global i ha confirmat NacióDigital

Una situació que suposa sortides de la presó, en funció del que determini la junta de tractament del centre. No és com un tercer grau, ja que aquest estableix anar a dormir al centre entre diumenge i dijous, i sortir-ne els caps de setmana. Aquesta modalitat s'explicaria, tal com marca l'article 85 de Reglament Penitenciari, perquè a l'hora d'entrar per complir condemna un membre de l'equip tècnic entrevista l'intern per "adoptar les decisions més adequades", d'acord amb el "programa de tractament". 

I l'aplicació d'aquest règim ve motivat per l'apartat 82 de la normativa catalana, el qual marca que el condemnat amb "una peculiar trajectòria delictiva, personalitat anòmala o condicions personals diverses, i també quan hi hagi impossibilitat d’exercir una feina a l’exterior o ho aconselli el seu tractament penitenciari". Així, és potestat de la junta de tractament "establir la modalitat de vida en règim obert adequada".  

Bustos va entrar a presó per complir-hi tres anys per dos delictes de tràfic d'influències, concretament per haver retirat multes de trànsit a familiars -peça 30 del cas Mercuri-, després que el Tribunal Suprem ho ratifiqués el març de 2021. Aquesta era la segona sentència ferma amb privació de llibertat: també tràfic d'influències a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (un any i quatre mesos) pel nomenament irregular a dit d'una alt càrrec -peça 5-. 

L'exbatlle, poc després de conèixer l'obligació d'entrada a presó, va qualificar de "desproporcionats" els tres anys per retirar multes a familiars. Tot i així, va garantir que "pagaré perquè soc respectuós amb la justícia"

Pendent de tres causes
L'exbatlle encara està pendent de judici per tres potes de la macrocausa. La 28, que fa referència a l'adjudicació del contracte de residus i neteja viària de Sabadell a Smatsa i està acusat de prevaricaciótràfic d'influènciessubornfalsedat documental, infidelitat en la custòdia de documentsrevelació de secrets, blanqueig de capitalsdelicte electoral. La peça 31, sobre suposades contractacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

A més, s'està a l'espera de com evoluciona la peça 25, la que afecta a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) sota la presidència de Bustos. Inicialment tancada, l'Audiència de Barcelona la va reobrir, el passat estiu, per investigar si es va produir malversació de cabals públics. El cas afecta també l'alcalde socialista de Pineda de Mar, Xavier Amor, aleshores assessor a la FMC.