Aragonès exigeix a Sánchez que no «eternitzi» la resposta davant l'espionatge massiu

El president de la Generalitat, des del Congrés dels Diputats, insisteix en l'assumpció de responsabilitats per part del govern espanyol i remarca que la confiança entre executius és "zero"

Pere Aragonès, reunit al Congrés amb els representants de partits que han estat espiats.
Pere Aragonès, reunit al Congrés amb els representants de partits que han estat espiats. | Govern
21 d'abril del 2022
Actualitzat el 22 d'abril a les 12:59h
"El pas dels temps no pot ser la fórmula del govern espanyol per solucionar aquesta situació". És el missatge que ha verbalitzat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de citar-se aquest dijous al Congrés dels Diputats amb representants dels partits espiats a través del programari Pegasus. Segons Aragonès, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no pot "eternitzar" la resposta davant del Catalangate, i ha insistit en la demanda d'assumpció de responsabilitats a través d'una investigació interna amb "supervisió independent". "Ara mateix, la confiança és zero", ha apuntat el president català en referència a la relació amb el PSOE arran del "pitjor espionatge a nivell d'Estat" que s'ha produït, segons ell, amb aquest episodi de vigilància a almenys una seixantena de dirigents polític.

El dirigent d'ERC, després de la trobada amb representants dels republicans, Junts, el PDECat, la CUP i Bildu, també ha aprofitat per agrair el suport d'Unides Podem a la comissió d'investigació sobre l'espionatge que promouen tots aquests grups al Congrés. Aquest últim partit forma part del govern espanyol i ha marcat distàncies amb la reacció del PSOE, que ha passat pel silenci o bé per circumscriure les actuacions de l'Estat en el marc de la legalitat dels serveis d'intel·ligència o de les actuacions judicials. Aragonès ha esquivat aquests dies -també ho ha fet el vicepresident Jordi Puigneró- demanar la dimissió de Sánchez, però hi ha veus rellevants dins l'independentisme -és el cas de Laura Borràs- que sí que exigeixen que el líder del PSOE deixi el càrrec.

De moment, la proposta més similar a oferir explicacions per part del socialistes és posar en marxa la comissió de secrets oficials, aturada des de fa tres anys pel desacord entre els partits. Eva Granados, portaveu del PSOE al Senat, ha defensat que l'independentisme formi part d'aquesta comissió, a diferència de les últimes legislatures. "El que hauríem d'estar és intentant pressionar perquè es constitueixi", ha indicat Granados en una entrevista a la SER Catalunya. La proposta d'Aragonès, però, es basa en una investigació "independent" que serveixi per saber qui va ordenar l'espionatge, qui hi ha implicat i que es conegui si Sánchez n'era conscient. "Això no es tanca amb una reunió i prou", ha apuntat el president, en referència als contactes amb la Moncloa.

Aragonès va assenyalar ahir que existeix la necessitat de resoldre "cara a cara" la situació amb Sánchez, sobretot per restablir una confiança que ara és "zero", segons el barem del president de la Generalitat. "Cal transparència per saber qui han estat els espiats i calen responsabilitats", ha apuntat el dirigent d'ERC. Puigneró, en una entrevista a RAC1, ha demanat aclarir si el líder del PSOE és la "X" de Pegasus, en referència a l'etapa dels GAL sota la presidència de Felipe González. "Si no hi ha una investigació les relacions quedaran absolutament malmeses i s'hauran de prendre decisions", ha avisat el principal dirigent de Junts dins del Govern.

En cas que la Moncloa no actuï de manera transparent, ERC ja amenaça amb posar en escac l'estabilitat de l'executiu de Pedro Sánchez, que després de la votació accidentada de la reforma laboral veu com només amb els socis de la investidura podrà arribar al final de la legislatura, previst per al desembre del 2023. Segons diverses fonts del partit consultades per NacióDigital, la nova actitud dels 13 diputats que comanda Gabriel Rufián es traduirà retirant el suport a la tramitació de la lleimemòria democràtica i la reforma de la llei mordassa, per citar dos debats legislatius en què els republicans ja s'havien mostrat exigents amb el PSOE durant la tramitació.

"Se'ns fa difícil creure que la reforma de la llei mordassa o la llei de memòria democràtica poden arribar a bon port. I no ens mourem de la posició que tenim", exposen fonts d'ERC per deixar clar quin pot ser l'abast al Congrés de l'advertència al PSOE pel Catalangate. La formació entén que la tramitació d'aquestes dues normes forma part d'una "agenda democratitzadora" de l'Estat amb la qual el partit hi podria tenir "interès", però l'espionatge polític fa "incompatible" -adverteixen les veus d'ERC- un suport des de Catalunya a les iniciatives legislatives. Els republicans ja havien presentat contrapropostes als textos en el recorregut parlamentari d'aquestes dues lleis -unes converses que estaven encallades-, però ara no concediran marge a la negociació. "Més que mai, mantindrem la posició", insisteixen les veus consultades per aquest diari.