Qui és Ronan Farrow, el periodista de «The New Yorker» que ha destapat el «Catalangate»?

Un dels reporters més importants dels Estats Units, que va destapar l'escàndol d'abusos, violacions i assetjaments del productor Harvey Weinstein

Farrow, quan va visitar Barcelona i el Palau de la Generalitat
Farrow, quan va visitar Barcelona i el Palau de la Generalitat | Instagram
Victor Rodrigo
19 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:31h
La publicació de l'espionatge a més de 60 polítics i membres de l'independentisme català, entre els quals tres presidents de la Generalitat, ha aixecat una onada d'indignació a nivell mundial. La revelació de la trama duta a terme a través del programa espia Pegasus la va explicar The New Yorker, gràcies a una investigació de dos anys del periodista Ronan Farrow. Qui és el reporter nord-americà de 34 anys? Farrow, fill de l'actriu Mia Farrow i del director de cinema Woody Allen, té un historial de reporterisme d'altíssima categoria.

Autor de la investigació que va destapar els abusos sexuals i de poder del productor Harvey Weinstein, Farrow va començar una carrera prolífica com a escriptor, reporter i funcionari del Departament d'Estat des de l'adolescència. Amb només 16 anys va treballar per Richard Hoolbroke, diplomàtic de molt alt nivell que va formar part dels acords de pau per la guerra de Bòsnia, el 1995. Farrow li escrivia els discursos. Encara no tenia 17 anys quan ja havia representat diversos departaments a l'Àfrica, en defensa dels drets humans per als infants. 

El periodista, abans de la seva faceta de reporter i de destapar escàndols com el Catalangate, va treballar al Departament d'Estat fins als 20 anys, passant per les oficines de Hoolbroke i com a representant especial a Pakistan i Afganistan. També va treballar per a Hillary Clinton, amb qui va establir una molt bona relació. El seu pas per l'oficina d'exteriors de la Casa Blanca li va brindar l'oportunitat d'escriure un dels seus millors llibres: War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of American Influence. En aquest, relata com la diplomàcia dels EUA ha deixat pas a les mesures militars per resoldre conflictes.

Destapant escàndols: Weinstein i Woody Allen
L'octubre de 2017, un seguit de reportatges de la revista The New Yorker exposaven un dels productors més importants de la història de Hollywood, Harvey Weinsten, com un depredador, assetjador i abusador sexual. Després de mesos de feina, Farrow havia aconseguit testimonis, actrius en càmera, entrevistes i proves de les activitats de Weinstein. Gràcies als seus reportatges -que van intentar ser silenciats durant la investigació-, el productor ha estat condemnat i empresonat a 23 anys de presó.

Farrow va iniciar la seva carrera mediàtica des dels mitjans de comunicació amb un article sobre la seva relació amb el seu pare, Woody Allen, i les acusacions d'assetjament sexual que sempre han planat -sense condemnes ni sentències fermes- sobre el director. Ara, el mateix periodista, de 34 anys, ha treballat durant dos anys en la seva investigació més llarga, per relatar com els governs -que són els únics que poden comprar el programa Pegasus- han fet servir aquest sistema espia. 
  "He estat 2 anys investigant la indústria del programari espia, accedint a la seva empresa més coneguda i a les plataformes tecnològiques que hi lluitaven, amb la vostra privacitat en joc", ha explicat Farrow.