Les eleccions converteixen el Cercle d'Economia en una olla a pressió

Escala la tensió entre la candidatura continuista de Jaume Guardiola i la de Rosa Cañadas, que tem joc a favor del seu adversari per part de l'actual junta

Dues candidatures aspiren a succeir Javier Faus, actual president del Cercle
Dues candidatures aspiren a succeir Javier Faus, actual president del Cercle | ACN
08 d'abril del 2022
Aquest mes de juliol tindran lloc les primeres eleccions amb dues candidatures oposades al Cercle d'Economia. Una possibilitat que en el seu moment va ser apuntada de manera positiva per l'actual president, Javier Faus, que no pot presentar-se a la reelecció. Però el cert és que la casa arriba a la vigília electoral en un clima enrarit. Ja fa mesos, com ha anat informant NacióDigital, que els dos aspirants a succeir Faus, Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, preparen els seus equips. Ara, però, arriba el moment decisiu i ho fa amb mala maror. Des de l'entorn de Cañadas s'acusa Guardiola de jugar amb avantatge.

Els dos candidats a la presidència estan reunint suports importants. Guardiola, exconseller delegat del Banc Sabadell, és tresorer de l'actual junta del Barça. Cañadas, exmembre de la junta, és presidenta de Trea Capital i de la Fundació Tanja, que treballa per enfortir les relacions entre l'estat espanyol i el Marroc. En cas de ser elegida, seria la primera dona a presidir el Cercle. 

Les eleccions s'han de celebrar al juliol i seran convocades el 16 de maig, però fa dies que Guardiola prepara avals -en calen cinquanta- mentre que Cañadas espera que l'entitat l'informi sobre si els avals previs a la convocatòria electoral són vàlids o no. En l'entorn de la candidata es queixen que Faus està jugant a favor de Guardiola i que, en contra del que va prometre als expresidents de l'entitat -que són una mena de senat per damunt de tota sospita-, no està sent neutral.

Des de l'entorn de Cañadas s'acusa la junta de no respondre els precs que s'han fet sobre el règim electoral. Aquests dies s'han enviat diverses comunicacions a l'entitat per demanar que s'aclareixi l'abans possible la normativa electoral. Hi ha temor que Guardiola pugui acumular molts avals abans de l'oficialització de les candidatures mentre que Cañadas quedi enrere esperant que el Cercle estableixi les regles de joc.

També hi ha inquietud pel  possible ús que es faci de la informació sobre la massa social que hi ha a l'entitat. Des de fonts de l'entitat, en canvi, s'assegura que els temors de la candidatura alternativa "no tenen base" i que parlar d'avals abans de laconvocatòria del 16 de maig és extemporani. El que sí que se sap és que dins de la junta hi ha vocals que estan sent molt actius a l'hora de fer trucades i parlar amb socis per donar un cop de mà a Jaume Guardiola. És el cas de l'economista i financera Carmina Ganyet, l'advocat Miguel Trias Sagnier o l'expresident Pedro Fontana.

La casa està vivint una situació inèdita. Fins ara, els processos electorals concloïen en una llista única que, això sí, aplegava totes les sensibilitats de l'entitat. Els socis més antics es fan creus de la tensió existent en una institució que ha fet de la discreció i la mà esquerra un veritable manual de conducta. Per la seva banda, socis antics aplaudeixen Faus per l'sforç que ha fet per dinamitzar la casa en el pitjor moment (pandèmia i crisi econòmica). Dilluns vinent, es reunirà la junta directiva del Cercle. Tindrà feina.