Els comuns critiquen que l'Ajuntament de l'Hospitalet no presenta acusació en el cas Consell Esportiu

El grup municipal rebutja que s'arxivi la causa de Núria Marín i lamenta que l'advocat del consistori estaria "fent el paper de defensa i no de l'acusació"

Cristian Alcázar i l'actual director del Consell Esportiu de l'Hospitalet, Eduard Galí, en una assemblea de l'ens.
Cristian Alcázar i l'actual director del Consell Esportiu de l'Hospitalet, Eduard Galí, en una assemblea de l'ens. | @ConsellLH
06 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:00h
El grup municipal de l'Hospitalet En Comú Podem critica que l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat no presenti acusació en la primera de les peces que es jutjaran del cas Consell Esportiu. El consistori està personat com a acusació particular en la causa, després que així ho aprovés el ple municipal a petició d'ERC, però l'advocat contractat per defensar-hi els seus interessos hauria admès que no té previst reclamar contra el tinent d'alcaldia imputat. Ho ha lamentat aquest dimecres Ana González, portaveu dels comuns a l'Hospitalet, formació que també està personada en el judici.

La causa que està més a prop del judici oral és aquella que fa referència al presumpte acomiadament fraudulent de Cristóbal Plaza, qui va cessar com a director del Consell Esportiu a finals del 2017, cobrant 47.147,6 euros com a indemnització i després 6.125,6 euros de l'atur, per mig any després entrar a treballar com a assessor del grup municipal del PSC i, el maig del 2019, ser escollit a regidor. Llavors, va responsabilitzar-se de l'àrea d'esports i, amb el càrrec, va passar a ser president del Consell Esportiu.

Segons investiga la jutge del cas, la decisió d'acomiadar-lo no s'hauria pres en cap junta directiva o assemblea de l'entitat, ni se n'hauria informat a l'Ajuntament, a banda que, de cara enfora, es va vendre com una renúncia voluntària que es va celebrar amb diverses festes de comiat. Per tot això, sospita que es tractaria d'un acomiadament pactat pel qual vol jutjar el mateix Plaza -que va renunciar a l'acta de regidor a finals del 2020- i a l'actual segon tinent d'alcaldia de l'Ajuntament i primer secretari del PSC a la ciutat, Cristian Alcázar, qui era president del Consell Esportiu quan va tenir lloc el relleu a la direcció. Les defenses, però, asseguren que va ser una decisió de la junta directiva per estalviar recursos deslligada de la posterior incorporació com a assessor al consistori.

Segons ha assegurat el grup de l'Hospitalet En Comú Podem, aquest dimecres ha demanat explicacions en la comissió municipal de seguiment del cas dels motius pels quals l'advocat de l'Ajuntament no preveia presentar escrit d'acusació en aquesta peça. El lletrat hauria respost que no tenia instruccions per fer-ho. "Considerem que aquesta decisió és molt greu, la que l'acusació particular ha de representar els interessos de tota la ciutadania i no l'alcaldessa i la resta de l'equip de govern del PSC. Sembla que s'estigui fent el paper de defensa i no de l'acusació", ha criticat Ana González.

En canvi, els comuns sí que acusaran tant Alcázar com Plaza, dels quals creuen que van acordar pagar la indemnització "amb diners de les subvencions públiques rebudes pel Consell Esportiu", uns fets que podrien suposar "delicte de malversació, apropiació indeguda o administració deslleial de fons públics i frau a la seguretat social". El grup municipal també s'oposa a que s'arxivi la causa de Núria Marín en el cas, tal com ha reclamat l'alcaldessa de l'Hospitalet.
 

Ana González, portaveu de l'Hospitalet En Comú Podem, aquest dimecres. Foto: Hospitalet En Comú Podem


Segons els comuns, "els nous avenços en la instrucció podrien revelar l'extrema fluïdesa de les relacions de Marín amb Plaza i Alcázar" durant el relleu al Consell Esportiu i la designació posterior com a assessor a l'Ajuntament "directament per ella mateixa o per la junta de govern sota la seva autoritat". "Fa només uns dies també s'ha sol·licitat una pericial a la intervenció general de l'Estat i, per això, no veiem raons perquè hi hagi un sobreseïment respecte a Marín quan la instrucció encara no ha acabat", assevera González, qui reclama que Alcázar sigui apartat del càrrec com a tinent d'alcaldia.