Rússia demana portar a l'ONU la matança de Butxa i acusa Kíiv d'interrompre les negociacions

Ucraïna xifra en més de 160 els nens morts des de l'inici de la invasió russa i informa que onze polítics regionals estan en captiveri rus

Els soldats ajuden un nen ucraïnès a creuar el riu
Els soldats ajuden un nen ucraïnès a creuar el riu | Europa Press
Irene Montagut
04 d'abril del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:37h
El govern rus ha reclamat una reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre els suposats crims de guerra a la ciutat de Butxa. A més, titllen de "provocació" l'actuació de l'exèrcit ucraïnès i acusen Kíiv d'interrompre les converses de pau. Així ho ha informat la ministra d'Exteriors russa, Maria Zajarova, al seu canal de Telegram.

"El significat del crim del règim de Kíiv és interrompre les negociacions de pau i l'augment de la violència", ha dit. Zajarova ha acusat Ucraïna i Occident i ha remarcat en una entrevista que el fet que les condemnes d'Occident "fossin publicades minuts després de sortir a la llum els materials no deixa dubtes sobre qui ha ordenat la història". 

El Ministeri de Defensa rus ja va negar durant el diumenge que el seu exèrcit hagi comès crims de guerra durant la seva ocupació a la ciutat de Butxa, prop de Kíiv, però Ucraïna -que ho cataloga de "genocidi"-, Europa i la comunitat internacional han posat el Kremlin en el punt de mira, fins al punt de convertir-lo en l'objectiu d'una possible investigació internacional.

De fet, aquest diumenge el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat que s'estan preparant noves sancions a Rússia per part de la Unió Europea i mesures de suport a Ucraïna. També el secretari general de l'ONU, António Guterres, s'ha pronunciat sobre l'afer i ha fet una crida a una "investigació independent" per aclarir els fets. "Estic greument colpit per les imatges de civils assassinats a Butxa", ha publicat al seu compte de Twitter.

Els civils, al centre de la diana
Les autoritats ucraïneses han xifrat aquest dilluns en més de 160 el nombre de nens que han mort al país des de l'inici de la invasió russa, que va iniciar-se el 24 de febrer. La Fiscalia d'Ucraïna ha indicat en un missatge de Telegram que, per ara, s'ha confirmat la mort de 161 menors i ha agregat que 264 més han resultat ferits.

Aquestes dades no són finals, però, sobretot pel que fa a les ciutats de Mariúpol i les zones properes a Kíiv, on els darrers dies l'exèrcit rus ha atacat de ple. Així mateix, la Fiscalia ha detallat que la regió més afectada és el Donetsk, a l'est del país i per on va començar la invasió, seguida per Kíiv, Khàrkiv, i Mikolàiv.

Més de cinc setmanes després de l'inici de la guerra, un total d'onze polítics regionals es troben en captiveri rus, segons han informat les autoritats de Kíiv. Els polítics locals de les regions de Kíiv, Khàrkiv, Mikolàiv i Donetsk estan desapareguts, segons ha confirmat la viceprimera ministra ucraïnesa Irina Vereshchuk. Per ara, ella mateixa ha informat que s'estan portant a terme negociacions per fer un intercanvi de presos.