Així funciona el descompte de 20 cèntims als carburants

Tots els usuaris poden rebre la bonificació des de l'1 d'abril i fins al 30 de juny en qualsevol gasolinera de l'Estat

Entra en vigor el descompte de 20 cèntims al preu dels carburants
Entra en vigor el descompte de 20 cèntims al preu dels carburants | Martí Juanola
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:02h
Els combustibles són 20 cèntims més barats des d'aquest divendres. Després que el govern espanyol aprovés el paquet de mesures per fer front a la crisi energètica a principis de setmana, ja és possible rebre la bonificació de 20 cèntims quan s'omple el dipòsit de benzina (o gasoil) en qualsevol gasolinera de l'Estat. 

Es tracta d'una de les 23 mesures que el govern de Sánchez ha aprovat com a resposta a la guerra d'Ucraïna i respon a la queixa de transportistes i ciutadans, que veuen com l'import dels carburants està pels núvols, assolint preus rècord. D'aquests 20 cèntims mínims, 15 els aporta l'Estat i la resta van a càrrec de les petrolieres.

Qui pot gaudir del descompte en els carburants?
Tots els usuaris, independentment de si són transportistes professionals o no, tenen dret al descompte.

Quan i on està disponible la bonificació? 
Els clients poden gaudir del descompte des del divendres 1 d'abril i fins al 30 de juny a totes les gasolineres de l'Estat.

Quins carburants tenen descompte? 
Segons el reial decret aprovat pel Consell de Ministres, la bonificació s'aplicarà a la gasolina, el gasoil A i B, el gasoil per a ús marítim, els gasos liquats de petroli per la propulsió de vehicles, el gas natural comprimit liquat per a vehicles, el gas natural liquat, el bioetanol, el biodièsel i les barreges de gasolina amb bioetanol o gasoil amb biodièsel. També l'additiu AdBlue està bonificat.

Com s'aplicarà el descompte? 
El preu del combustible es veurà, a les gasolineres, al preu actual. El descompte es veurà reflectit directament al tiquet de compra, on es desglossarà quina bonificació s'està aplicant. El tiquet de compra ha d'incloure el preu abans d'aplicar el descompte i el preu després de la bonificació, l'import de la rebaixa i una referència al reial decret llei.

Com es gestiona des de les gasolineres? 
Les operadores hauran de presentar mensualment -durant els 15 primers dies- una sol·licitud de devolució de les bonificacions efectuades durant el mes anterior. La sol·licitud s'haurà de presentar mitjançant la seu electrònica de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.

Quin és l'estalvi per a les famílies? 
Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris, la rebaixa suposarà un estalvi aproximat de 65 euros en el cas del dièsel i de 75 en el cas de la gasolina durant els tres mesos de vigència de la bonificació.