Feijóo exigeix un partit unit per «guanyar i governar»

El líder gallec presenta la candidatura a presidir el PP i defensa una formació "oberta" per revalidar les majories absolutes d'Aznar i Rajoy

Feijóo intervenint davant el congrés del PP.
Feijóo intervenint davant el congrés del PP. | Europa Press
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 21:24h
Alberto Núñez Feijóo ha presentat aquest divendres la seva candidatura a liderar el PP refermant que la formació és un partit de "centre dreta, autonomista i europeu", en un discurs en què ha ignorat explícitament Vox. Ha assegurat que vol un partit "obert i unit"per "governar i guanyar" i, sobre la cohesió necessària, ha considerat que era un element innegociable per recuperar les majories absolutes d'Aznar i Rajoy. Dissabte, els prop de 3.000 compromissaris votaran en urna, però no hi ha emoció pel que fa al resultat, ja que el gallec és l'únic candidat. 

Feijóo ha passat revista a la seva trajectòria de més de vint anys de militància i a les arrels gallegues, agraint la confiança que li han donat Galícia i els seus ciutadans durant quatre eleccions amb majoria absoluta. Tot seguit, ha definit el PP com el partit del "bilingüisme cordial", la formació de la llengua oficial i de "les llengües d'Espanya". "Les utilitzem per unir i no dividir", ha expressat.

L'encara president gallec ha recordat tots els anteriors presidents del PP, de Manuel Fraga a Pablo Casado, de qui ha dit que ha fet el camí de Santiago moltes vegades. Li ha agraït que mantingués la bandera del partit en trams d'enorme dificultat i ha afirmat que un dia també ell, Feijóo, pujarà les escales d'un congrés per lliurar el testimoni del lideratge. "El que no sé és quan", ha dit. 

"No estic en política per seguir els corrents", ha manifestat. "Faré el que toqui i el que seria millor pel país", ha afegit, abans d'assenyalar que no se sent infal·lible, que té dubtes i que la seva decisió no ha estat la millor per a la seva família. Ha considerat que el PP és l'única alternativa a l'actual govern de Pedro Sánchez i que és conscient que es troba en el darrer quart de vida política activa.  

Feijóo està imposant un llenguatge diferent en el PP. Hi ha poques proclamacions emfàtiques i pocs cants ideològics dels que eren habituals en temps de Pablo Casado. El polític gallec es refereix sempre que pot a governar, gestió, reducció d'impostos i experiència. En el congrés estan guanyant protagonisme els barons territorials, especialment els que estan governant en les seves comunitats.

Aquestes darreres hores Feijóo ha emès senyals evidents de com vol que sigui l'equip que l'acompanyarà. Són perfils experimentats, ben entroncats en el territori, de perfil moderat i molts d'ells provinents dels rengles del sorayisme. Així ho testimonien els noms de Cuca Gamarra, secretària general, i Elías Bendodo, coordinador general, estretament lligat al president andalús, Juanma Moreno Bonilla

Feijóo ha avançat els noms que formaran la seva executiva, però fins diumenge no es coneixeran les responsabilitats de la majoria. Del PP català, a més d'Alejandro Fernández i Dolors Montserrat, membres nats, hi seran l'exdelegada a Catalunya Llanos de Luna i Óscar Ramírez.

L'elecció de Sevilla per al congrés no és una casualitat. Andalusia serà la propera cita electoral que afrontarà el PP a finals d'any. L'aliança galaico-andalusa és un fet, la química personal entre Feijóo i Moreno es percep, i per consolidar el seu lideratge, el nou líder del PP necessita un bon resultat en terres andaluses.