Sánchez confirma la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible per a tothom

El president del govern espanyol anuncia el "pla ambiciós" de l'executiu per fer front a la crisi energètica, que estarà en vigor fins al 30 de juny

Imatge d'arxiu d'una gasolinera
Imatge d'arxiu d'una gasolinera | Josep Lluís Escudero
28 de març del 2022
Actualitzat el 29 de març a les 12:58h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que l'executiu bonificarà 20 cèntims per litre de carburant a tots els usuaris a partir de l'1 d'abril. La mesura, que s'aprovarà aquest dimarts en Consell de Ministres, es deriva de l'acord a què van arribar la matinada del passat divendres la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i la patronal de transportistes. 

Sánchez, que ha fet l'anunci durant la conferència "Generació d'Oportunitats" a Madrid, ha assenyalat que el pla s'estendrà fins al 30 de juny. Es tracta, segons ha remarcat, d'un pla "ambiciós" per fer front a la crisi energètica del moment.

El descompte de 20 cèntims per litre en combustible per al sector, que inclou gasoil, gasolina, gas i adBlue, serà una col·laboració entre l'Estat, que aportarà 15 cèntims, i les petrolieres, que n'aportaran cinc per litre. Sánchez ha recordat que la part corresponent a les petrolieres és d'un mínim de 5 cèntims, però ha remarcat que pot ser superior, tal com ja van anunciar la setmana passada Repsol, Cepsa i BP.

El president del govern espanyol ha anunciat també que el pla de xoc serà de 16.000 milions d'euros per pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi d'Ucraïna. D'aquests aquests, 6.000 milions seran en ajudes directes i rebaixes d'impostos i 10.000 milions en crèdits ICO. "Ens desviurem per distribuir l'esforç de forma equilibrada", ha subratllat Sánchez.

La mesura sobre el preu del combustible, que estarà vigent fins al 30 de juny encara que serà prorrogable "segons evolucionin els mercats", segons va explicar la ministra de Transports, segueix l'exemple de països com França, Itàlia i Portugal, que aplicaran a partir del pròxim 1 d'abril descomptes entre 15 cèntims i 30.