Acord entre ERC, Junts, PSC i comuns per pactar un nou marc normatiu que blindi el català a l'escola

Els grups parlamentaris registren una iniciativa per modificar la llei de política lingüística amb l'objectiu de fer compatibles la llengua catalana i castellana sense percentatges

Diputats dels comuns, el PSC, Junts i ERC, aquest dijous al Parlament.
Diputats dels comuns, el PSC, Junts i ERC, aquest dijous al Parlament. | Junts
Sara González / Joan Serra Carné
24 de març del 2022
Actualitzat a les 14:41h
Moviments al Parlament per blindar el català com a llengua vehicular a l'escola i fer-lo compatible amb la presència del castellà. ERC, Junts, el PSC i els comuns han arribat a un acord per modificar la legislació catalana amb l'objectiu de garantir la continuïtat del model d'immersió. Tal com ha avançat Ser Catalunya, els grups parlamentaris han registrat aquest dijous una proposició de llei a la cambra catalana per modificar la llei de política lingüística del 1998, entesa que actualitza el consens polític sobre els usos lingüístics a l'escola en plena ofensiva judicial contra el català.

El pacte arriba el dia abans que conclogui el termini per executar la sentència del 25% de castellà a les aules, l'endemà de la jornada de vaga del sector educatiu i la mateixa setmana que el Govern anunciés la voluntat de modificar amb un decret la llei d'educació de Catalunya (LEC) com a resposta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), un pas de l'executiu que no incloïa percentatges lingüístics. El pacte entre les quatre formacions parlamentàries també evita fixar percentatges per a la convivència del català i castellà a les aules.

La modificació de la llei de política lingüística ha estat consensuada pels grups que formen part del Pacte Nacional per la Llengua, a excepció de la CUP, que no està inclosa en l'acord i que ha presentant una proposta pròpia que passa per modificar la LEC i incloure que el català és l’"única" llengua vehicular a l’escola catalana. El Pacte Nacional per la Llengua és l'aposta desplegada per l'executiu de Pere Aragonès per articular un consens polític entorn la defensa de la llengua i el model lingüístic a l'escola.

Fonts de la CUP expliquen que no formen part del consens perquè la resta de grups només els van contactar aquest dimecres al vespre, quan ja havien fet públic que aquest dijous presentarien una proposta pròpia. Asseguren que no han vist el text, que se'ls va posar sobre la taula ja tancat i acordat entre aquestes formacions, fet que consideren "preocupant i alarmant"

Currículums i projectes educatius de centre
El contingut de la iniciativa pactada per ERC, Junts, PSC i comuns, detallada per fonts parlamentàries, fixa el català com a "centre de gravetat" del model educatiu, garantint també la presència del castellà en l'aprenentatge curricular, així com de l'aranès a l'Aran. El pacte persegueix que la presència de les llengües oficials a l'ensenyament tingui en compte la situació sociolingüística dels centres, l'evolució del procés d'aprenentatge, així com els nous mètodes educatius, amb menys presència dels llibres de text i protagonisme creixent de les noves tecnologies.

La proposició de llei -firmada per Marta Vilalta (ERC), Mònica Sales (Junts), Alícia Romero (PSC) i David Cid (En Comú Podem)- modifica diversos articles de la llei de política lingüística. Per exemple, s'estableix que "el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu", però també s'especifica que el castellà "és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre". "Per tal d'assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials i en les llengües oficials ha de tenir garantida una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius de centre", es detalla.

Proposició de llei d'ER... by Naciodigital