El Govern respondrà al TSJC amb un decret que no inclou percentatge de castellà a l'aula

L'executiu se suma a la mobilització dels sindicats d'aquest dimecres en defensa de la immersió i manté que l'inici del curs s'avançarà al 5 de setembre

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en roda de premsa aquest dimarts
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en roda de premsa aquest dimarts | ACN
22 de març del 2022
Actualitzat a les 14:28h
A la vigília de la vaga convocada per defensar el model d'immersió i quan falten poques hores perquè expiri el termini imposat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar un 25% de castellà a les aules, el Govern ha presentat quina serà la resposta a aquesta sentència. L'executiu ha posat en marxa els tràmits per impulsar un nou decret que no inclou percentatges, que no implicarà que les escoles canviïn els seus projectes lingüístics i que, segons el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, servirà per "incrementar la presència" del català als centres. La previsió és que aquest nou marc normatiu estarà enllestit per a la seva aplicació en un termini d'entre 8 i 12 mesos.

"No compartim el marc d'aprenentatge per percentatges", ha insistit el conseller d'Educació, que ha argumentat que la resposta al tribunal és aquest nou decret que suposa desplegar el títol segon de la Llei d'Educació de Catalunya i que inicialment estarà sotmès a consulta pública durant un mes per conèixer l'opinió de la comunitat educativa. "L'objectiu és enfortir el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres educatius", ha insistit Cambray. El dubte continua sent si el TSJC considerarà que aquest nou marc normatiu dona resposta o no a la seva ordre.

El conseller ha precisat que l'argumentació pivotarà en què s'ha de garantir que en acabar l'educació obligatòria es té competències tant en llengua catalana com en castellà -cosa que ha dit que les proves d'avaluació acrediten-, tenir en compte la realitat sociolingüística de cada centre i les noves metodologies d'aprenentatge a les aules. "La presència del català s'incrementarà en els propers cursos respecte la presència que tenim a dia d'avui", ha conclòs Cambray, que ha subratllat que l'informe del Consell Lingüístic Assessor i el del Síndic de Greuges acrediten que s'ha produït un "retrocés" en l'ús del català a les aules.

A més dels primers passos per desplegar un nou marc normatiu, Cambray també ha anunciat que el Govern se suma a les mobilitzacions que han activat els sindicats en el marc de la vaga convocada aquest dimecres en defensa del model d'immersió. L'executiu celebrarà una acció a les portes del Parlament. El conseller ha negat "passivitat" de la conselleria, com li han recriminat els sindicats educatius, per fer front a la sentència del TSJC. Ha recordat que ja va reclamar al tribunal que s'adrecés al departament i no als centres, que va signar un acord de protecció jurídica dels mestres i que va enviar un escrit a les escoles per transmetre que no han de modificar els seus projectes educatius. "Tenen la cobertura jurídica i política davant d’una sentencia que és una intromissió en el model d’èxit escola catalana", ha sentenciat.

 "No porto ni un any a la conselleria. Hem començat a donar resposta a demandes històriques, però no podem fer tot alhora"

Amb tot, la conselleria continua l'estira-i-arronsa amb els sindicats per la vaga de cinc dies convocada des del moment en què es va anunciar el nou calendari escolar, segons el qual s'avançarà l'inici del curs una setmana al setembre. Les dues parts en conflicte es tornaran a reunir aquesta tarda després que, segons Cambray, els sindicats convocants de la protesta -set en total- haguessin deixat buida la cadira de negociació. Tot i això, el conseller ja ha deixat clar que l'avançament del curs es manté, fins i tot encara que el Consell Escolar de Catalunyahagi aprovat una moratòria en la seva aplicació.  "No veiem cap motiu que pugui justificar una moratòria quan tothom està d'acord en què la mesura és positiva", ha assegurat. En tot cas, ha afegit, continua "receptiu" a rebre per part de l'organisme propostes per millorar l'aplicació del nou calendari.

Durant la compareixença, i conscient que en aquests moments és el conseller més qüestionat del Govern, Cambray ha intentat mostrar comprensió amb els sindicats de l'àmbit educatiu. "Sempre dono reposta a totes les reunions que m’han demanat", ha afirmat. De fet, ha assegurat que entén les reivindicacions del professorat després del "cansament" generalitzat conseqüència dels dos anys de pandèmia, però també perquè no s'han revertit les retallades que ell mateix, ha dit, també va patir fins al 2015 exercint la docència. "No porto ni un any a la conselleria. Hem començat a donar resposta a demandes històriques, però no podem fer tot alhora", ha advertit.

Cambray ha subratllat que "per primera vegada" s'ha planificat la reducció de ràtios perquè, de forma progressiva i en un termini de nou anys, totes les aules no tinguin més de 20 alumnes. També ha recordat que s'eliminarà els dos terços de jornada de docents i que s'inicia un camí per no tenir escoles segregades. També ha anunciat un "macroprocés d'estabilització d'interins" a partir de concursos de mèrits perquè aquests representin menys d'un 10% l'any 2024 i ha recordat la moratòria per aplicar els nous currículums i els canvis adoptats a partir de les 850 aportacions rebudes.