Rússia incompleix l'alto el foc i s'ajorna l'evacuació de civils

Les autoritats locals de Mariúpol demanen als residents "que s'amaguin en un refugi" davant la impossibilitat d'abandonar la ciutat de forma segura mentre Zelenski exigeix que els corredors humanitaris funcionin "avui mateix"

Famílies de refugiats ucraïnesos es dirigeixen a Polònia per escapar de la guerra
Famílies de refugiats ucraïnesos es dirigeixen a Polònia per escapar de la guerra | Sergi Cámara
Irene Montagut
05 de març del 2022
Actualitzat a les 21:06h
Les autoritats locals de Mariúpol han paralitzat el procès d'evacuació i han acusat Rússia d'incomplir l'alto el foc anunciat a primera hora d'aquest dissabte. A la ciutat hi ha atrapades unes 400.000 persones que no poden fugir pels bombardejos de l'exèrcit rus.

El tinent d'alcaldia de la ciutat, Sergei Orlov, ha assegurat que les forces russes segueixen bombardejant la zona i utilitzant artilleria. "És una bogeria. No hi ha alto el foc a Mariúpol i no hi ha alto el foc a la ruta designada", ha fet saber en declaracions a la BBC. "Els nostres civils estan preparats per escapar, però no poden fer-ho sota els bombardejos", ha lamentat. "Es demana a tots els residents de Mariúpol que s'amaguin en un refugi", diu el comunicat emès per les autoritats ucraïneses.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha exigit que els corredors humanitaris funcionin "avui mateix" a Mariúpol i Volnovakha. "S'han de salvar vides, dones, nens i avis. Els hem de proporcionar menjar i medicines als que continuen a la ciutat", ha reclamat en una compareixença. Mariúpol, ciutat portuària de l'est d'Ucraïna, està sense llum, aigua ni calefacció. Mentrestant, l'alcalde del municipi, Vadim Boitxenko, avança que negocia amb Rússia per establir un alto el foc real i garantir un corredor humanitari segur.

Tot i que les autoritats ucraïneses han confirmat que l'alto el foc s'ha fet efectiu a les vuit del matí, hora nostra, poca estona després han anunciat que les tropes russes han impedit la sortida segura dels civils de la ciutat.

Per la seva part, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha criticat la decisió de l'OTAN de no aplicar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna. Considera que amb aquesta decisió, l'OTAN dona "llum verda" a futurs bombardejos per part de les tropes russes. "Sabent que nous atacs i baixes són imminents, l'OTAN ha decidit no tancar el cel a sobre d'Ucraïna", ha recriminat Zelenski.

El president ucraïnès ha titllat l'OTAN com una organització "dèbil", ja que considera que "demostra que no tot el món té la lluita per la llibertat com a objectiu número u", tot i que "tota la intel·ligència de l'OTAN és molt conscient dels plans de l'enemic" que, detalla, vol "continuar amb l'ofensiva". 

Les paraules de Zelenski arriben l'endemà que l'OTAN hagi rebutjat aquest divendres l'opció d'aplicar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna, tal com havia reclamat el president ucraïnès, assegurant que la mesura podria generar una escalada del conflicte i provocar una "guerra total" a Europa. "Entenem la desesperació, però si fem això acabarem implicant més països i generant més patiment", va reflexionar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Amb tot, les tropes russes han entrat aquest divendres en la ciutat portuària de Mikolaiv, al sud del país, una urbs de mig milió d'habitants que és clau per a Ucraïna perquè té sortida al mar Negre. L'acció se suma a la conquesta dijous de Kherson, localitat portuària ubicada a pocs quilòmetres. El governador de la regió, Vitaliy Kim, ha informat que s'estan produint combats entre soldats dels dos exèrcits, mentre que el govern ucraïnès ha assegurat que les forces russes han estat repel·lides.

El següent objectiu en l'ofensiva russa a la costa ucraïnesa és Odessa, el principal port de la zona, port de sortida de tot el comerç i les exportacions del país. Si les tropes del Kremlin s'apoderessin d'aquesta ciutat i de Mikolaiv, tancarien l'accés del país per mar i evitarien l'arribada per via marítima de subministraments i reforços militars.

El Kremlin intenta crear un corredor entre la península de Crimea, que es va annexionar el 2014, i les autoproclamades repúbliques del Donbass, i per això estrenyen el setge sobre Mariúpol, localitat de mig milió d'habitants al mar d'Azov.

D'altra banda, des de la matinada de divendres les tropes russes ja tenen el control de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, segons les autoritats locals. Un bombardeig de l'exèrcit rus va provocar un incendi a la planta nuclear. Per ara, segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), "no s'han registrat canvis en els nivells de radiació". L'AIEA ha comunicat que l'incendi no ha afectat l'equip "essencial" de la planta nuclear.