L'Audiència Nacional admet que no hi ha cap «delicte concret» en l'operació contra els CDR

La sala d'apel·lacions ordena que s'interrogui els agents de la Guàrdia Civil que van pilotar la investigació contra els activistes

Una protesta per l'operació contra els CDR acusats de terrorisme
Una protesta per l'operació contra els CDR acusats de terrorisme | Adrià Costa
03 de març del 2022
Actualitzat a les 19:38h
L'operació Judes, que va saldar-se amb diverses detencions i empresonaments contra CDR, continua desinflant-se. La sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional ha admès un nou recurs interposat per Alerta Solidària i obliga al jutge que ha pilotat la instrucció, Manuel García Castellón, ha citar a declarar els investigadors de la Guàrdia Civil que van dur a terme la investigació contra els activistes, tal com ha avançat El Món i ha confirmat NacióDigial. La sala, en una interlocutòria de quatre pàgines, reconeix que l'operació contra els CDR no te "un fet delictiu concret determinant que centri la investigació"

La decisió suposa un revés per al jutge, i no és el primer. En les últimes setmanes, la sala d'apel·lacions ha estimat diversos recursos de les defenses, que poc a poc comencen a desmuntar la causa contra els CDR, processats per terrorisme i tinença de substàncies explosives. Al gener, l'Audiència Nacional els va permetre accedir a les escoltes telefòniques completes, i també tenir accés a la causa secreta contra els activistes independentistes. La causa fa, com a mínim, tres anys que dura i les defenses encara no havien pogut veure la totalitat de la investigació per les negatives del jutge García Castellón.

Ara, la sala torna a rectificar una decisió del jutge instructor i ha ordena que es prengui declaració als agents de la Guàrdia Civil, tal com demanaven les defenses. García Castellón havia dit que la feina de la Benemèrita ja s'havia explicat en els atestats, els informes i les actuacions dutes a termes. La sala, però, diu que cal prioritzar el dret de les defenses a tenir tota la informació necessària per poder exercir la seva feina de defensar els acusats, "i més davant del to i les característiques de la investigació".  

La sala constata que la investigació gira al voltant de l'actuació de diversos investigats a qui s'atribueix la seva integració en una "organització terrorista en procés de creació". La formació dels atestats, diuen els jutges, es fa en funció de les actuacions dels agents que piloten la investigació, i per això són importants i "és raonable" que la defensa vulgui interrogar-los per obtenir informació "sobre l'origen, el desenvolupament de la investigació o la fortalesa de les conclusions policials".

En la mateixa línia, el tribunal recorda que el jutge instructor té competència per ordenar l'interrogatori, però insisteix que cal "respectar el dret de defensa de la manera adequada i efectiva, i no només formalment". "La defensa té dret a disposar del dret a la contradicció efectiva i igualtat d'armes, i a les facilitats necessàries per a l'exercici efectiu del seu dret de defensa", rebla la sala. 

Arxivament de la causa de Xavier Duch
L'Audiència Nacional ha arxivat aquest dijous la causa contra un dels CDR implicats en l'operació Judes. Segons ha informat Alerta Solidària, el jutge ha acordat l'arxivament de la causa contra Xavier Duch per "raons mèdiques", i ara la Fiscalia té tres dies per presentar recurs per intentar frena-ho. Duch era un dels CDR processat per pertinença a organització terrorista i tinença, dipòsit i fabricació de substàncies explosives de caràcter terrorista, i va ser detingut i empresonat el 23 de setembre de 2019 en una macrooperació impulsada per la Guàrdia Civil.