El PSC i Junts promouen Enric Hernàndez per dirigir la xarxa de mitjans audiovisuals locals

L'exdirector d'«El Periódico» i excap d'Informació de TVE es perfila com a conseller delegat de la XAL, l'ens de televisions i ràdios municipals que gestiona la Diputació de Barcelona

El periodista Enric Hernàndez en una imatge d'arxiu
El periodista Enric Hernàndez en una imatge d'arxiu | ACN
02 de març del 2022
Actualitzat el 03 de març a la 1:59h
Canvis a la XAL, la xarxa que agrupa les ràdios i televisions municipals de Catalunya i que gestiona la Diputació de Barcelona. Els dos partits que la governen, el PSC i Junts, han acordat, a proposta dels primers, que l'exdirector d'El Periódico, Enric Hernàndez, en sigui el nou conseller delegat segons ha pogut confirmar NacióDigital de fonts de l'executiu de l'ens supramunicipal. Així ho aprovarà el plenari de la Xarxa Audiovisual Local, que reuneix el seu consell d'administració i els diputats de la Diputació de Barcelona i que ja ha estat convocat pel pròxim 31 de març.  

Hernàndez va ser, entre 2010 i 2019, en els anys àlgids del procés, i fins que el diari va ser venut a Prensa Ibérica, director del Periódico de Catalunya. Després es va convertir en director d'informació i actualitat de RTVE, un càrrec de nova creació en el que va durar poc més d'un any. Abans, Hernàndez havia ocupat càrrecs de responsabilitat a l'Avui, El País i El Periódico a les redaccions de Barcelona i Madrid.

En els darrers temps el seu nom també havia circulat per cobrir, a proposta del PSC, alguna de les places que el partit que dirigeix Salvador Illa havia de proveir a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o al Consell de l'Audiovisual de Catalunya. El seu encaix definitiu s'explica, finalment, per aquests moviments. Lluís Garriga, que havia estat directiu de la productora Lavínia i històricament vinculat al PSC, serà escollit aquest mes de març membre del consell de la CCMA. Garriga era fins ara el conseller delegat de la XAL.

L'acord de Junts amb el PSC per situar Hernàndez com a conseller delegat no ha satisfet alguns sectors del partit, que fa temps que mostren incomoditat amb el pacte de govern a la Diputació de Barcelona. El seu diputat Francesc de Dalmases ha afirmat, després de ser interpel·lat a les xarxes, que és "fals" que els seus representants a la Diputació i al consell de la XAL donin suport a l'exdirector d'El Periódico: "No ni amb el nostre nom", ha piulat. Neus Munté, companya seva de partit i regidora de Barcelona, és la vicepresidenta del consell d'administració de la XAL.

A la Xarxa, el PSC i Junts es reparteixen els principals càrrecs de gestió. Així, Hernàndez serà, en substitució de Garriga, el conseller delegat, i fa unes setmanes que el consell d'administració va nomenar com a gerent Antoni Molons, dirigent de Junts i que en diferents governs havia estat secretari de Comunicació i de Difusió, respectivament. Molons, que va arribar a l'administració de la mà de David Madí, està immers en un procés judicial per la celebració del referèndum de l'1-O i la gestió de la seva publicitat institucional

El consell d'administració de la XAL, que elevarà la proposta d'Hernàndez com a conseller delegat, està format per nou persones, set d'elles de la majoria governamental de la Diputació que presideix Núria Marín: el president del consell és Jaume Collboni i en representació del PSC també hi ha Pilar Díaz, Núria Parlón i el mateix Lluís Garriga. Per Junts hi són Neus Munté com a vicepresidenta, Joan Carles García i Joan Foguet. Per ERC hi ha Dionís Guiteras i pels comuns Lluís Moreno

La XAL emet programació pròpia informativa i d'entreteniment i la distribueix a les emissores municipals que hi estan associades. El panorama als mitjans locals s'ha vist darrerament sacsejat pels problemes que travessa Betevé, la televisió de l'ajuntament de Barcelona. L'any 2022 té un pressupost de 25 milions d'euros que es reparteixen les despeses de personal -té 175 treballadors-, la producció pròpia i els acords de producció amb cadenes locals.