La Fiscalia tanca les investigacions contra Joan Carles I

El ministeri públic confirma que no es querellarà contra l'Emèrit malgrat haver detectat algunes irregularitats fiscals que s'haurien produït abans de l'abdicació o ja han prescrit

El rei emèrit Joan Carles I, en una foto d'arxiu del 2014.
El rei emèrit Joan Carles I, en una foto d'arxiu del 2014. | Casa Reial
02 de març del 2022
Actualitzat a les 18:32h
No hi haurà querella contra l'Emèrit. La Fiscalia ha tancat la investigació contra Joan Carles I i ha confirmat que no es querellarà contra qui va ser rei d'Espanya fins l'any 2014. La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha signat ja el decret d'arxivament de les tres diligències que mantenia obertes la Fiscalia del Tribunal Suprem. El ministeri públic ha detectat diverses irregularitats fiscals, però es van produir abans de l'abdicació del rei i, per tant, quan era inviolable, o bé ja han prescrit. La decisió, que ja feia temps que s'estava madurant, tanca dos anys d'investigació contra Joan Carles, fugat als Emirats Àrabs des de l'estiu de 2020.

Les diligències feien referència a les comissions il·legals per l'adjudicació de l'AVE a la Meca, l'ús de targetes opaques per part de diversos membres de la família reial i finançades per un empresari mexicà, Allen Sanginés-Krause, i la que investiga la fortuna ocultada a l'illa de Jersey, un paradís fiscal. Tenint en compte que les presumptes irregularitats es van produir mentre Joan Carles era rei, que s'ha acollit a dues regularitzacions fiscals el desembre de 2020 i el febrer de 2021 i la manca de proves concloents, les investigacions es tancaran sense que la Fiscalia presenti cap querella contra Joan Carles I. 

Segons informa La Vanguardia, la Fiscalia admet que "hi ha la possibilitat" que un ingrés de 100 milions d'euros a la fundació Lucum, vinculada a Joan Carles, ordenat pel rei d'Aràbia Saudita a favor del rei emèrit, "sigui un delicte de suborn impropi". Els fets, reconeguts per Joan Carles, van passar el 2008 i, per tant, "la conducta hauria prescrit". 

L'any passat, Suïssa va arxivar una investigació també sobre l'AVE a la Meca. Ara com ara, doncs, l'Emèrit només té una investigació oberta al Regne Unit arran d'una demanda de la seva amant, Corina Larsen, per assetjament del CNI l'any 2012. 

Joan Carles podria anunciar el seu futur la setmana vinent
Sense risc d'imputació a Espanya, el retorn de l'Emèrit podria estar més a prop quasi dos anys després de la fuga. La Casa Reial tindrà l'última paraula. Joan Carles podria anunciar la setmana vinent el seu futur després de l'arxivament de la investigació. Un futur que podria incloure tornar a Espanya. El despatx d'advocats Sánchez-Junco, que representa l'emèrit, ha informat en un comunicat que en els pròxims dies li traslladarà el contingut dels decrets d'arxiu de la Fiscalia.