La guerra a Ucraïna constata la irrellevància internacional d'Espanya

Zelenski no fa pública la conversa mantinguda amb Pedro Sánchez, com sí que ha fet amb fins a 25 líders mundials, i Biden no hi compta per una ronda de trucades

Volodimir Zelenski i Pedro Sánchez, en una trobada a finals de 2021
Volodimir Zelenski i Pedro Sánchez, en una trobada a finals de 2021 | Europa Press
01 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:55h
El president ucraïnès ha realitzat una estratègia comunicativa mai vista enmig d'una guerra. Volodímir Zelenski ha utilitzat Twitter per explicar totes les trucades i trobades que ha mantingut amb els líders mundials, com també per explicar quina era la situació abans i durant l'esclat del conflicte, amb la invasió russa d'Ucraïna.

Però entre tots aquests tuits en què Zelenski bàsicament ha agraït el suport de les principals potències mundials hi ha un actor que hi falla: Espanya. Aquest diumenge al vespre, tres dies després de l'inici de la guerra, Pedro Sánchez va mantenir una trucada amb el seu homòleg ucraïnès, segons va detallar el mateix president espanyol a través de Twitter.

Veient l'estratègia comunicativa que havia seguit fins ara Zelenski, l'esperable era que el líder ucraïnès publiqués un tuit informant sobre la trucada amb Sánchez, però això mai es va produir. El president espanyol també ha mantingut una trucada amb la presidenta de Moldàvia, que sí que va informar sobre la conversa, i la de Geòrgia, que no va fer cap tuit.
 
Mentrestant, ja des d'abans de l'inici de la guerra, Zelenski ha comunicat per xarxes socials que havia mantingut trucades amb els líders dels Estats Units, el Canadà, Itàlia, Polònia, el Japó, Geòrgia, Estònia, Lituània, Islàndia, Letònia, Albània, Eslovàquia, Regne Unit, Bulgària, Alemanya, Turquia, Països Baixos, França, Finlàndia, l'Índia, Azerbaidjan, el Vaticà, la República Txeca, Portugal, Romania i els representants de la Unió Europa i les Nacions Unides. Una llarga llista en la qual no apareix Espanya.

Una altra mostra de la irrellevància d'Espanya en el conflicte ucraïno-rus l'ha posat Joe Biden. El president estatunidenc va mantenir una trucada amb els aliats, entre els quals hi havia Olaf Scholz (Alemanya), Emmanuel Macron (França), MarioDraghi (Itàlia), Boris Johnson (Regne Unit), Fumio Kishida (Japó), JensStoltenberg (OTAN) i representants de països fronterers amb Ucraïna, com Romania i Polònia, a més de representants de la Unió Europea. Altre cop, sense la presència d'Espanya ni de Pedro Sánchez.

I no és el primer cop. L'11 de febrer, pocs dies abans de l'esclat de la guerra, Biden va convocar una trobada virtual amb els líders de l'OTAN. A part d'alguns dels noms mencionats anteriorment, hi eren també Justin Trudeau (Canadà) i Ursula Von der Leyen (Comissió Europea). El 24 de gener també es va repetir la història: els mateixos representants de l'OTAN a la trucada, i Espanya, de nou, exclosa.