La UE i els EUA sancionen Putin i el ministre d'Exteriors rus per la invasió d'Ucraïna

"Són els responsables de la gent que està morint en el conflicte", assenyalen els dirigents europeus, que perfilen les noves represàlies pel conflicte armat

Josep Borrell, alt representant de la diplomàcia europea.
Josep Borrell, alt representant de la diplomàcia europea. | Europa Press
NacióDigital
25 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:44h
La Unió Europea (UE) arriba a un principi d'acord per sancionar el president rus, Vladímir Putin, i el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, i congelar els seus actius en territori comunitari. L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha confirmat aquest divendres que "si no hi ha sorpreses" els ministres d'Exteriors, que es reuneixen aquesta tarda a Brussel·les, acordaran incloure Putin i Lavrov a la llista negra. La ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha afirmat que s'ha arribat a una decisió al respecte: "Són els responsables de la gent que està morint a Ucraïna". Amb tot, els ministres dels 27 estats membre encara han de donar el vistiplau al segon paquet de sancions.

"Si no hi ha sorpreses, Putin i Lavrov estaran a la llista", ha dit Borrell. El cap de la diplomàcia europea ha explicat que en la cimera de dijous els líders no es van posar d'acord al respecte i van encarregar als ambaixadors que intentessin trobar una "solució". Borrell ha dit que està "molt a favor" que es castigui el president i el ministre d'Exteriors de Rússia. A part de la llista negra de sancions, el segon paquet de represàlies contra Rússia per la invasió d'Ucraïna afectarà el sector de les finances, l'energia i el transport i imposarà més control d'exportacions.

Brussel·les ja va avisar ahir que la UE desplegaria sancions "massives" per "debilitar" la seva economica després de l'atac a Ucraïna. "Són les hores més dures per a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial", va assenyalar Borrell al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. De fet, la màxima dirigent europea va avisar Putin que se'l faria "responsable" i que no li permetria que imposés "per la força" qualsevol moviment que trenqués la oau a Europa. "El president rus ha portat de nou la guerra al continent europeu", va assenyalar Von der Leyen, que va acusar la superpotència d'aacar "'ordre de pau internacional".

Al seu torn, els Estats Units han anunciat que també sancionaran Putin i Lavrov. El president nord-americà, Joe Biden, ha ordenat que se sancionin també altres alts càrrecs del govern de Putin, segons ha confirmat la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki. Psaki ha explicat que l'opció de sancionar personalment Putin ha estat una opció que s'ha valorat des del principi de la crisi, i que Biden ha pres la decisió de manera coordinada amb els aliats europeus.